Pušiona: Mene malo strah, a vas?

KAŽU znalci da se pravo novinarstvo zove ono kad ne iznosiš stavove nego samo navodiš činjenice. Meni paše. Idemo sad samo navoditi činjenice.

1. Ivo visoko leti

Za početak, vratit ćemo se malo u prošlost. Sve tamo do 1991. godine kada je nepoznati netko, prema pisanju Feral Tribunea, navodno opljačkao podstanarski stan obitelji Sanader na Mejama u Splitu.

Ne bi u tom bilo ničeg čudnog da priča nije dobila kafkijanski nastavak. Sanader je, iz nepoznatog razloga, upro prstom u svoje susjede Marka Baroša i Ivana Barišića. I tako je počela njihova verzija Kafkinog Procesa.

Kad je počela istraga koja je trajala dobra tri mjeseca, Barišić i Maroš su se potpuno zabezeknuli. Do jučer im je Sanader bio dobri susjed, a odjednom im je digao pozdrav i okretao glavu kad bi ih vidio. Mirjana, žena mu, na pitanje jednog zašto ih sumnjiči, samo rekla "Ivi ne mogu ništa. Ivo visoko leti."

Iako je imao dokaze da je u vrijeme pljačke bio u Zagrebu, Marošu, vlasniku zaštitarske tvrtke, ni to nije pomoglo. Splitski inspektor Mario Laco ga je priveo, tjerao da prizna, urlao na njega i radio sve ostalo što prosječni murjak radi osumnjičeniku. Čovjek je čak bio i na detektoru laži koji je pokazao da govori istinu.

Slično je prošao i Barišić, inače radnik splitskog brodogradilišta, čovjek koji nikad nije imao dosje.

Maroša su nakon cijelog slučaja počeli zaobilaziti klijenti te mu je propala tvrtka, nakon čega je preselio u BiH gdje živi i danas.

Barišić i Maroš podiglu su tužbu protiv Sanadara zbog klevete, ali Sanadera, pazite sad, policija nije mogla naći, a u međuvremenu je dobio i imunitet.

Pogađate, susjedima se nikad nije niti ispričao.

2. Nevina Nevenka

Nevenka Tuđman, sunce tatino, oslobođena je nedavno optužbi da je bila posrednik između mladog poduzetnika Igora Kneževića i nekih državnih ustanova.

Radi se o razdoblju između 1996. i 1999. godine kada je Nevenka od Kneževića, po njegovim tvrdnjama, primila ukupno dva milijuna i šesto tisuća kuna. U svojoj je izjavi Knežević naveo čak 43 isplate dotičnoj dami.

I što se dogodilo?  Knežević je, dakle pokajnik koji je priznao, osuđen na dvije godine uvjetno uz poprilično apsurdnu izjavu suca Pavlekovića koji je rekao kako bi Kneževićev primjer trbali slijediti svi građani koji imaju nekakva saznanja o korupciji.

Međutim, Nevenka je oslobođena svake krivnje. Kako sad to? Odgovara USKOK-ova tužiteljica Marinka Orlić u Feralu: "Čestim izmjenama Kaznenog zakona u posljednjih nekoliko godina nastao je zakonski vakum, pa u jednom razdoblju zakon nije spominjao djela za koja smo teretili Nevenku Tuđman."

I tako, bilo je i svjedoka, bilo je dokaza o uplatama, bilo je Kneževićevog priznanja, ali sunce tatino ipak nije osuđeno zahvaljujući rupi u zakonu.

3. Ivo tu ne vidi ništa problematično

Radi se naravno o našem najdražem liku, ministru vanjskih poslova i poligloti Miomiru Žužulu. Mislim da o tom sve znate, ali ipak ćemo ponoviti. Čisto da se ne zaboravi.

Počelo je s Bechtelom, ali premijer tu nije vidio ništa problematično dve dok se nije umiješala EU i malo mu otvorila oči. Međutim, Miomir ostao neokrznut.

A onda je uslijedila afera Imostroj. Vlasnik firme je na račun firme Žužulove žene izvršio neke uplate, a onda je Vlada Imostroju otpisala nekakva dugovanja.

Žužul je najprije tvrdio da nije bilo nikakvih uplata, hrvatski: lagao raju u oči.

Ukratko, dokaza o mitu nema, ali sukob interesa je malo preočit.

Ivo u svemu tome nije vidio ništa problematično i Žužul nas i dalje na savršenom engleskom predstavlja svijetu. Tko će najebat? Vjerojatno ona gamad iz Indexa koja, zamislite kretena!, te uplate naziva mitom.

4. Da li Ivo uopće vidi?

Citiramo HINA-u: "U pismu upućenom predsjedniku Vijeća Vlatku Cvrtili novinarka tvrdi da ju je agent POA-e telefonom nazvao 5. listopada i, predstavljajući se kao djelatnik Odjela za organizirani kriminal MUP-a, zatražio da se sastanu u jednom lokalu.

Agent je na razgovor došao s kolegom, a obojica su pokazali iskaznice POA-e i rekli da žele razgovarati o bivšem suradniku predsjednika Mesića, Željku Bagiću, njenom novinarskom radu u Jutarnjem listu i novinarskom praćenju politike predsjednika Republike.

Potom su zatražili da razgovor nastave o sjedištu POA-e u Gruškoj ulici, gdje je, kako novinarka tvrdi u pismu, uslijedio gotovo petosatni razgovor.

Novinarka navodi da je tijekom ispitivanja izložena pokušaju ucjene, potkupljivanja, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom.”

Nakon svih tih događaj, Predjsdnik Mesić traži razrješenje glavne face POA-e, a Ivo mu odgovara da mu to ne pada na pamet tvrdeći da Predsjednik štiti svoje bivše suradnike.

Ukratko, privadu vas, ispituju vas, ucjenjuju vas, rade vam što god žele, a Ivo u tom ne vidi ništa problematično.

5. Jake policijske snage privele vlasnicu ljekarne

Priča ide ovako. Vlasnici ljekarne dogodi se poplava u jednoj od njene dvije ljekarne i dio ljekova prebaci u prvu koja je biljna pa u njoj spomenuti ljekovi ne bi smjeli biti.

U biljnu ljekarnu onda, NA PRIJAVU, upadnu četiri osobe iz Ministarstva zdravstva predstavljajući se kao sanitarni inspektori. Od toga su samo trojica imala iskaznice, a četvrti je bio tajnik Ministarstva koji je, po riječima odvjetnika vlasnice, cijelo vrijeme mobitelom bio u vezi s ministrom Hembrangom.

Žena im nije dala da pretresaju ljekarnu jer ovaj nije imao značku pa su na teren izišle, pazi ovo, jake policijske snage i privele je te je oko ponoći puštena kući.

Žena je inače, valjda slučajno, predsjednica apotekarske udruge "Magistra justicija" koja se, zamislite, drznula u jednoj od svojih kampanja Hebranga nazvati Pinokiom.

To su, dragi čitatelji, činjenice. Ne znam za vas, ali mene je malo strah. A uopće nisam naduvan.

Denis Lalić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara