Putovnica ove zemlje ne vrijedi ništa jer ona službeno ni ne postoji

Putovnica ove zemlje ne vrijedi ništa jer ona službeno ni ne postoji
Screenshot: YouTube

PRIDNJESTROVLJE, službeno Pridnjestrovska Moldavska Republika, je neovisna nepriznata država na teritoriju Moldavije. Osim nje graniči još samo s Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN-a. Štoviše, sve tri zemlje koje s njom imaju službene diplomatske odnose su i same nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obje u Gruziji) i Republika Gorski Karabah (Azerbajdžan).

Neovisnost je proglasila 1990., godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015., tri najbrojnije etničke grupe - Rusi, Moldavci i Ukrajinci - skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi, ipak, prednjače za jedan posto (34%).

Posljednja oaza sovjetskog duha

Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Europi, je Tiraspol, s oko 130.000 stanovnika, dok sama republika ima gotovo pola milijuna stanovnika.

Nalazi se ni 70 km od moldavijske prijestolnice Kišinjev, na istočnoj obali rijeke Dnjestar. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a, da se čini kao da se Tiraspol zaglavio u vremenu koje je iščezlo prije 30 i više godina. čemu doprinose i ulice i trgovi koji nose nazive ličnosti iz sovjetske ere. U središtu grada počiva Suvorov trg, gdje se svake godine održava parada za Dan neovisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smješten ispred zgrade parlamenta.

Rusijo, oče i majko

Motiv Pridnjestrovljana za traženje neovisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u službenoj upotrebi. U ožujku 1992. je izbio oružani sukob, koji je završio u srpnju iste godine. U njemu je život izgubilo oko tisuću ljudi. Od tada je ovo područje u miru, a odražava ih financiranje iz Rusije. Ruski je službeni jezik, a veliki broj stanovništva na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju, piše BBC.

Iako Pridnjestrovlje funkcionira politički i gospodarstveno neovisno o Moldaviji, njihova putovnica je beskorisna, jer ju ne priznaje nijedna članica UN-a. Usprkos ovoj činjenici, stanovništvo nije zarobljeno unutar granica svoje domovine, budući da većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.

Transnistrijska tura

Osim Tiraspola i Dnjestra, Pridnjestrovlje, čiji je međunarodni naziv Transnistria, odlikuje se i uspavanim selima i plodnim vinogradima. Turizam je i dalje veoma skromna grana gospodarstva, ali se postupno razvija, pa je 2011. jedna turistička agencija počela nuditi transnistrijsku turu. Prema procjenama, godišnje 20.000 ljudi posjeti Pridnjestrovlje, većinom iz Moldavije.

Najupečatljivije povijesne znamenitosti su polurenovirana tvrđava Bender iz 15. stoljeća i samostan Noul Neamț iz 19. stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara