Robert Downey Jr. krši holivudski tabu

Robert Downey Jr. krši holivudski tabu

HOLLYWOOD je mjesto koje svojim glumcima prašta svako kršenje zakona, ali je druga stvar kada se prekrše nepisana pravila "političke korektnosti", kao što to čini glumac Robert Downey Jr. u svom novom filmu.

Glumac koji se smatra jednim od najtalentiranijih u Hollywoodu, ali čija je karijera bila pod sjenom dugotrajne borbe s ovisnošću o narkoticima, tumači jednog od glavnih uloga u filmu "Tropic Thunder". Zbog te je uloge postao omiljenom metom blogera koji ga optužuju za rasizam, odnosno vrijeđanje afroameričke zajednice.

Razlog za to je u činjenici da Downey Jr., koji je bijelac, u filmu tumači crnca po imenu narednik Osiris. S obzirom na dugotrajnu tradiciju "minstrel showova" u kojima su bjelački zabavljači i glumci bojali lica u crno kako bi rasističku publiku zabavljali ismijavanjem crnaca u tradicionalno liberalnom i društveno angažiranom Hollywoodu se stvorilo nepisano pravilo da nijedan bijelac ne smije glumiti crnački lik.

Tako jedan od komentara na blogu Just Jared tvrdi kako je angažiranje Downeya za tu ulogu "uvreda afroameričkoj zajednici", s obzirom da se uz toliki broj talentiranih crnih glumaca ta uloga morala dati bijelcu.

S druge strane, producenti filma će najvjerojatnije trljati ruke jer će kontroverza samo dići publicitet filmu koji u kina dolazi 15. kolovoza.

Naime, Tropic Thunder je akcijska komedija čija radnja prati snimanje filma o vijetnamskom ratu čiji je narednik Osiris jedan od likova. Downey ne glumi Osirisa neposredno, nego tumači lik Kirka Lazarusa, "Oscarom" nagrađenog glumca koji uskače u ulogu predviđenu za crnca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Downeyu će društvo praviti Stiller, koji tumači ulogu akcijske superzvijezde, te Jack Black kao komičarska zvijezda. Britanski komičar Stephen Coogan tumači ulogu režisera, a Nick Nolte scenarista.

Zaplet filma počinje kada režiseru  - prisiljenom da trpi tri glumačke primadone - jednostavno "pukne film" te trojku jednostavno baci usred azijske džungle. Bahate holivudske zvijezde su, međutim, uvjerene kako je riječ o "metodskoj" glumi i nemaju pojma da se nalaze usred pravog i suvremenog azijskog rata.

Holivudski mediji vjeruju kako se Stiller ovim filmom želi satirički obračunati sa svojim glumačkim kolegama na isti način na koji je 2001. godine obradio manekene i svijet "visoke mode" u komediji "Zoolander".

 

F.R.

Foto: Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara