Room 100 i Red Room: Hrvatske cirkuske sobe na svjetskoj sceni

Room 100 i Red Room: Hrvatske cirkuske sobe na svjetskoj sceni

Foto: Siniša Glogoski/Festival novog cirkusa

U NASTAVKU sedmog Festivala novog cirkusa nastupila je splitska skupina Room 100. Puna Scena Travno privukla je tristotinjak gledatelja, dokazujući da interes za domaću cirkusku produkciju itekako postoji. Akrobatsko-kontorcionistička kompanija koju su osnovali Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović, uz glazbenika Davora Gazde ujedno i izvođači predstave, predstavila je svoju novu kreaciju "C8H11NO2". Riječ je o drugoj predstavi ove mlade skupine koja se posvećuje tematici psihičkih bolesti.

Godine 2008. ovi su umjetnici na FNC-u premijerno (i nikad nigdje reprizno) izveli predstavu "F 20.0". Jakovljev brat Ivan Labrović, koji je u prvoj predstavi bio suizvođač, u novoj ispovijeda svoje psihoze i brojne hospitalizacije u obliku video intervjua. Antonia i Jakov o temi pričaju ekstremnim rječnikom tijela koji uključuje neobična izvijanja, dislokacije ramena ili pak dugu završnu scenu rotacije na glavi, uz minimalnu rasvjetu. Upravo je ta rasvjeta, sastavljena u kućnoj radinosti od PVC cijevi, bila najveći produkcijski trošak skupine u prvoj fazi rada (stotinjak kuna). Bez sluha lokalnih i nacionalnih fondova, takva je priručna rasvjeta međutim bila dovoljna da baci svjetlo na njihov rad u inozemstvu. Prepoznati kroz europski projekt Jeunes Talents Cirque, dosegli su međunarodnu produkcijsku podršku. Na projektu je mentorski sudjelovala i Angela Laurier, kanadska kontorcionistica čiju je predstavu o vlastitom obiteljskom krugu shizofrenije zagrebačka publika također mogla vidjeti na Festivalu novog cirkusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon intimističkih ispovjednih predstava, festival se nastavlja ekstrovertnim kabareom Red Room, vlastitom kreativnom produkcijom koja je u studenome i svibnju obogatila noćni život Zagreba specifičnom kombinacijom uvrnutog humora, iznimnog cirkusa, nove burleske i suvremenog varijetea. Ovu predstavu mediji su dosad nazivali "svjetskom poslasticom", "čudesnom večeri" i "pomaknutim bizarnim varijeteom".

Novo gostovanje predstave ovog petka i subote u nekadašnjem tvorničkom pogonu Jedinstvo osvježeno je i novim točkama i novim performerima. Dekadenciju večeri začinit će zločesta djevojka londonske burleske Kiki Kaboom, američki glumac i aktualni suradnik Jaya Lenoa Michael Carbonaro stiže sa svojim bizarnim transformacijama i iluzijama, a Magic Thor u usta sprema cijelu ping pong reprezentaciju Švedske. Novo pojačanje u Red Roomovu postavu su i English Gents, iznimni australski akrobatski dvojac u odijelima i bez odijela engleskih džentlmena. Uz stare miljenike publike, šašavu Beatrix, poetičnog Cohdija, kršnu Betty, virtuoznu Kalki i besramnu Empress Stah, noćna zabava za urbanu publiku zagarantirana je 28. i 29. listopada. Predstava počinje u 20 sati, a vrata Pogona na Trnjanskom nasipu otvaraju se u 19.
 
Više informacija o Festivalu novog cirkusa potražite na www.cirkus.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara