SAD: Eminemov album najprodavaniji nosač zvuka u 2002.

AMERIČKOM rapperu Eminemu pripao je naslov najprodavanijeg albuma 2002. godine sa 7,4 milijuna prodanih kopija ´Eminem Showa´, objavio je u četvrtak Nielsen SoundScan. 

Uspjeh Eminemovog albuma u potpunoj je suprotnosti s trendom pada u čitavoj glazbenoj industriji, a posebno u segmentu prodaje, u kojem je zabilježen pad od devet posto u odnosu na prošlu godinu.

Drugo mjesto na listi najprodavanijih albuma 2002. godine pripalo je Nellyju sa 4,8 milijuna prodanih primjeraka albuma ´Nellyville´.

Diskografska kuća Universal bila je najuspješnija kuća prošle godine pokrivši 28,9 posto ukupne prodaje albuma, što je 2,5 posto više no prošle godine. Uz albume Eminema i Nellyja, Universal je izdao još četiri albuma među deset najprodavanijih u 2002. godini, uključujući Eminemov soundtrack iz filma ´8 Mile´, istoimeni debi album Ashanti, glazbu iz filma ´Tko je ovdje lud?´ te nedavno objavljeni album Shanie Twain ´Up!´.

Njoj je pripao i naslov najprodavanije umjetnice od 1991. godine, otkad SoundScan prati prodaju nosača zvuka, sa 14,5 milijuna prodanih primjeraka albuma ´Come On Over´.

Nakon Universala, sa 17,4 posto tržišta, slijedi diskografska kuća BMG, koja je objavila tri albuma među deset najprodavanijih u 2002. godini: ´Let Go´ Avril Lavigne, rasprodan u 3,9 milijuna primjeraka, Pink i ´Missundaztood´ (3 miljuna) te ´Drive´ Alana Jacksona (2,9 milijuna).

Treće mjesto, s 15,2 posto udjela na tržištu, pripada Sonyju, čiji je najprodavaniji album ´Home´ skupine Dixie Chicks (3,4 milijuna), a četvrta je kuća Warner Music Group s udjelom od 14,2 posto i bez albuma među deset najprodavanijih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara