Seat Ibiza Ecomotive: Rekordnih 2,9 l/100 km

Seat Ibiza Ecomotive: Rekordnih 2,9 l/100 km

VOZEĆI od Martorella do Gottingena austrijski stručnjak u štedljivoj vožnji, Gerhard Plattner, uspio je u Seat Ibizi prevaliti s jednim spremnikom goriva više od 1.500 kilometara.

U središtu pažnje je Seat Ibiza u Ecomotive izvedbi. Štedljiva i ekološki nastrojena verzija Ibize je novi svjetski rekorder kao serijski automobil s najmanjom ostvarenom prosječnom potrošnjom. Štedljivi Austrijanac uspio je natjerati Ibizu da dionicu dugu 1.562 km prijeđe s jednim spremnikom goriva, odnosno s 45,53 litre.

Konkretno, Ibiza je vozeći cestama Španjolske, Francuske i Njemačke ostvarila prosječnu potrošnju od tek 2,9 l/100 km. Gerhard Plattner je automobil preuzeo 27. travnja u Seatovoj tvornici u Martorellu. Jednom napunjen, spremnik goriva je zapečaćen, a automobil je krenuo na put u društvu predstavnika IPMC (International Police Motor Corporation).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzina krstarenja ograničena je na maksimalnih 110 km/h na otvorenoj cesti, a automobil je na putu posjetio i nekoliko europskih metropola.

Već je dolaskom u Frankfurt Seat imao u šaci svjetski rekord, no višak goriva u spremniku prevagnuo je da Ibiza nastavi put sve do Gottingena i ostvari još uvjerljiviji rezultat.

Seat Ibiza Ecomotive je pokretana 1,4 TDI dizelskim motorom snage 80 KS. Prema tvorničkim podacima zadovoljava se sa prosječnih 3,7 l/100 km, a u atmosferu ispušta 98 g CO2/km. Recimo i kako Ibiza 1.4 TDI u "klasičnom" izdanju prosječno troši 4,3 l/100 km, a na hrvatskom tržištu starta cijenom od 106.051 kn.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara