Severova nova kolekcija: Prozračna, hrabra ili najlošija dosad?

Kako je to već postalo normalno u hrvatskoj modnoj javnosti, točnije njezinu kritičkom auditoriju - da se gleda, ali nipošto i javno komentira - i to iz jednog jedinog razloga - kako "se ne bi nekome zamjerilo", od modnih će se kritičara dok su kamere uključene u pravilu uglavnom čuti ili podanički ulagljive, preuveličane pohvale - ako je revija bila iole dobra, ili dobro zakamufliranu kritiku u kojoj oni kažu kako "prikazanu kolekciju osobno ne bi nikada nosili, ali da se o ukusima ne raspravlja" - što bi u prijevodu značilo da je kolekcija bila katastrofalna.

Ono što smo po isključenju reflektora i svih mogućih oblika audio i vizuelne tehnike uspjeli doznati o 45 Severovih ženskih modela, kolekcije proljeće/ljeto, dovodi do zaključka da su dojmovi o istoj bili poprilično različiti. Neki tako ovu kolekciju smatraju najlošijim Severovim modnim uratkom, neki ga nazivaju hrabrim, a sam Sever ga naziva "najprozračnijim" do sada.

Bilo kako bilo, Severu se svakako mora odati priznanje da njegove revije okupljaju najveći broj, ne samo hrvatskih poznatih faca koje na reviju uglavnom dođu kvalitetno zijevnuti ili "ubiti oko" u prvim redovima pod cijenu da budu viđeni, nego i poveći broj renomiranih hrvatskih dizajnera. Dvojac "Budoir" uvijek je tako bio dijelom Severove vjerne publike,  a tu su i neka druga priznata hrvatska dizajnerska imena poput Anamarije Brkić Amarie i Tihomira Krznarića. Nekada bi Sever publiku iznenadio Severininom pojavom na samom kraju revije, a danas se ista, kako na pisti, tako i u publici, na njegovim revijama vrlo rijetko pojavljuje. Onima koji na reviju nisu došli radi mode, zabavu su dobrom glazbom ipak priuštile Severove prijateljice Ivana Husar, Ivana Kindl te djevojke iz grupe Meritas, koje su za vrijeme revije otpjevale neke od Severovih najdražih pjesama.

Ono o čemu se još pričalo za vrijeme revije bila je usporedba nedavno održanog Pariškog tjedna mode, koji je ostavio traga na mnogima koji su mu nazočili. Hrvatska se, prema tim pričama, ne bi trebala brinuti zbog rastućeg problema anoreksije među manekenkama, budući da su "naše" manekenke, kako pričaju oni koji su vidjeli "Bijeloga svijeta", vidno "punije" od onih "tamošnjih". Vidljiva razlika je, dakako, i u tome što je na tamošnjim revijama u prvom planu doista moda, dok u Hrvatskoj takvi događaji uglavnom ostanu u znaku onih manje ili više poznatih koji su zagrijali stolce u prvim redovima, a koji u pravilu nemaju neke prevelike veze s modnim svijetom.

Fotografije kolekcije i poznatih sa Severove revije možete pogledati u galerijama (gore desno).

B.S.
Foto:Hrvoje Pilić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara