Smiju li zvijezde financirati predsjedničke kandidate?

Smiju li zvijezde financirati predsjedničke kandidate?

NEŠTO više od dvije tisuće dolara koje je TV kraljica Oprah Winfrey donirala američkom predsjedničkom kandidatu Baracku Obami izazvalo je buru reakcija u SAD-u, prvenstveno od strane novinara koji smatraju da se popularna i vrlo utjecajna voditeljica ne bi smjela miješati u politiku, kad je već odbila predsjedničku kandidaturu na koju su je nagovarali mnogi slavni prijatelji.

Kako bi pojasnila svoju donaciju od 2,300 dolara koju je dala timu predsjedničkog kandidata Baracka Obame, Oprah Winfrey gostovala je u talk showu Larryja Kinga, što je pravi dokaz da su je uznemirili brojni negativni napisi o spomenutoj donaciji, jer se inače vrlo rijetko pojavljuje u emisijama svojih TV kolega. "Moj novac neće ništa promijeniti. Moja podrška njemu vjeroatno vrijedi više od bilo kojeg čeka kojeg bi mu napisala", izjavila je Oprah, pozivajući sve svoje gledatelje (dakle, pola svijeta) da obrate pozornost na poruke i vrijednosti koje promiče Barack Obama.

Osim nje, istu svotu (najvišu dopuštenu po tamošnjim zakonima) donirale su i Jennifer Aniston te Halle Berry, pa američki mediji polemiziraju o tome koliko je pošteno da zvijezde skreću pozornost na omiljene predsjedničke kandidate i tako utječu na vojsku obožavatelja, od kojih veći dio pati od tzv. kulta ličnosti, pa itekako vodi računa o tome što misle i rade njihove omiljene zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nula bodova za "Vote For Change"

Ipak, slučaj otprije nekoliko godina pokazuje da zvijezde, unatoč svome neospornom društvenom utjecaju, ne mogu znatno utjecati na društvenu svijest Amerikanaca. Pokret "Vote For Change", kojim su Pearl Jam, R.E.M., Madonna i mnogi drugi pokušali nagovoriti sunarodnjake da ne glasaju za Georgea Busha, ipak nije urodio plodom, pa je Bush dobio drugi predsjednički mandat.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara