Sol može biti jako opasna, a ovo su četiri znaka da je jedete previše

Sol može biti jako opasna, a ovo su četiri znaka da je jedete previše

Foto: 123rf

BROJNA istraživanja pokazala su kako Hrvati jedu previše soli.

Stručnjaci kažu kako dnevno ne bismo smjeli jesti više od 5 grama soli (otprilike jedna čajna žlica), a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama. Preporučaju također kako je bolje soliti prstima nego soljnkom jer tako je lakše kontrolirati količinu.

Ovo su četiri znaka koja ukazuju na previše korištenja soli. 

1. Imate problema s bubrezima

Natrij utječe na funkciju bubrega, a pretjerivanje sa solju može uzrokovati stvaranje bubrežnog kamenca. Osobe koje imaju problema s bubrezima trebala bi ograničiti unos soli na maksimalno jednu malu žličicu dnevno, a ovisno o težini problema, čak i manje.

2. Osjećate se napuhnuto i natečeno

Kod osoba koje imaju problema s usporenim organizmom, samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme, oni su oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine što se lako može dogoditi prevelikom unosom natrija.

3. Često ste žedni

Hrana s visokom količinom natrija poput čipsa, pizze i raznih umaka utječe na balans u organizmu i može vas učiniti žednima. Kod jedenja ovakvih namirnica potrebno je popiti čim više vode odnosno tekućine. Ako pak je žeđ prečesta i neutaživa, to može ukazivati na dijabetes.

4. Imate povišeni krvni tlak

Visoki tlak jedna je od posljedica prevelikog unosa soli koji utječe loše na zdravlje našeg srca i krvnih žila. Prema nekim istraživanjima Hrvati jedu čak tri puta više soli od dnevno preporučene količine stoga valja biti oprezan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara