Špancirfest počinje u petak, evo recepta za nezaboravan prvi festivalski vikend

Špancirfest počinje u petak, evo recepta za nezaboravan prvi festivalski vikend
Foto: Press

ŠPANCIRFEST samo što nije počeo! Od petka 23. kolovoza pa sve do nedjelje 1. rujna na ulicama i trgovima Varaždina očekuje vas raskošni, raznoliki i bogati program u kojem niti jedan ukus neće ostati nezadovoljen. Kako bi se bolje i lakše snašli u lutanjima kroz gotovo 500 različitih programa donosimo mini vodič kroz festivalske ulice i pozornice prvog vikenda Špancirfesta.

Svi putevi vode na Špancirfest

Iz kojeg god smjera dolazili na Špancirfest, festivalsku groznicu osjetit ćete već na prilazima Varaždinu. Približavanjem središtu grada, preko čijih se svih 35 hektara povijesne jezgre Špancirfest prostire, zapitat ćete se gdje parkirati. Sretnici će možda, ali teško, upecati kakvo čudesno ispražnjeno mjesto u najužem prstenu oko gradske jezgre, a svima ostalima savjetujemo da se zapute na jedno od većih parkirališta u njezinoj blizini od kojih je najbliže i najveće ono u garaži ispod Kapucinskog trga.

Kapucinski trg je, inače, sasvim dobra ishodišna točka za istraživanje Špancirfesta pa od nje i krećemo i odmah vas vodimo u svemir jer se na samom trgu iznad garaže smjestio Universe show - multimedijalna instalacija koja posebnom tehnologijom 360° 3D projekcija posjetitelje vodi na nevjerojatno realno putovanje u svemir.

Nakon što se vratite u zagrljaj Zemljine gravitacije i krenete put središta grada prvo ćete naići na Umjetničku ulicu, kako se za vrijeme Špancirfesta naziva Školska ulica, jedna od najstarijih u Varaždinu. Tu će slikari, kipari, crtači i ostali likovni umjetnici postaviti svoje ateljee pod otvorenim nebom te izlagati, stvarati i družiti se s posjetiteljima pripremajući ih za sljedeću stanicu, a to je Park kreative u obližnjoj Habdelićevoj ulici.

Hrana za dušu i tijelo

Smješten u hladu zelenila iza varaždinske katedrale, Park kreative kreativno je utočište za djecu, njihove roditelje i sve one koji su zadržali dječje veselje u sebi. Taj veseli, radionicama i raznim događanjima ispunjeni prostor pravi je melem za dušu i tijelo, koje će, možda, nakon toliko kreativne hrane poželjeti i pravu.

Stoga, neka sljedeći korak u istraživanju Špancirfesta bude lutanje ulicama i trgovima varaždinske povijesne jezgre. Gundulićeva odnosno “dućanska”, Franjevački trg, Kranjčevićeva, Draškovićeva, Uršulinska, Bakačeva, Gajeva, Trg Miljenka Stančića, Korzo, sve su to mjesta prepuna ljudi, boja, zvukova, mirisa i okusa festivala. Šarene kućice i ukrašeni štandovi skrivaju raskošnu izlagačku i gastro ponudu; na svakom uglu netko svira, pleše ili pjeva, a pravi vladari ulica su performeri kojih će već prvog vikenda biti mnogo - od čarobnih štulaša do hodajućih bendova.

Nakon lutanja, možda i nekakve slane ili slatke odnosno tekuće okrijepe, neka vas put svakako nanese u Kreativnicu, jedan od najzanimljivijih programa Špancirfesta. Kreativnica odnosno Uska ulica mjesto je posvećeno modnom i produkt dizajnu, cool popratnom programu i chillanju u posebno dizajniranom i uređenom okruženju. Iako je Uska ulica zaista uska i ne previše duga, ovdje možete provesti sate u razgledavanju, kupovini, plesu, razgovoru ili opuštanju.

More koncerata na četiri pozornice

Sa zalaskom sunca, festival dobiva novu notu jer ubrzo postaje jasno da grad polako puni večernja publika prepuna želje za zabavom, a nju će dobiti, prije svega, s jedne od četiri glazbene pozornice Špancirfesta koje mogu zadovoljiti sve ukuse. 

Na PAN pozornici kod Starog grada prvog vikenda nastupaju: world music atrakcija Gypsy Kings by Baillardo (petak), hrvatske hip hop zvijezde Krankšvester i Vojko V (subota) odnosno Gustafi (nedjelja). Obližnja pozornica KVART donosi fenomenalni Jonathan u petak, High 5 u subotu te Jam Ritual u nedjelju dok na varaždinskom glavnom trgu, popularnom Korzu, nastupaju Ginger (petak), Adastra (subota) i Ivana Galić (nedjelja). Ekskluzivne nastupe će kod romantične Vile Bedeković, jedine pozornice Špancirfesta s naplatom ulaznica, imati neponovljivi Božo Vrećo u petak, odnosno popularne The Frajle u subotu. 

Zabava na Špancirfestu ne prestaje sa zadnjim koncertnim taktovima. Zona Stari grad nudi noćni program s DJ-ima i party atmosferom, a brojni barovi, gastro-kućice, Vinski grad i ostali ugostitelji u cijeloj povijesnoj jezgri tu su da špancirere željne provoda zabave do dugo u noć.

Naravno, ovo nije sve jer Špancirfest donosi još bezbroj događanja i iskustava svaki od deset dana trajanja: još tridesetak koncerata, šest ponajboljih komičnih predstava kod Vile Bedeković i gotovo nebrojiv niz drugih sadržaja koji će u Varaždin privući više od 200 tisuća posjetitelja kako bi se od ljeta oprostili sa stilom na najvećem, najpopularnijem i najraznovrsnijem hrvatskom festivalu.

Sve informacije  programu, izvođačima, ponudi, ulaznicama i festivalskim lokacijama pronađite na https://spancirfest.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?