Što s tetra pakom?!

ŠTO JE S Tetra Pakom? Odgovor, moguće, leži u činjenici da je zabilježen nezapamćen rast recikliranja kartonske ambalaže za napitke u zemljama širom Europe! !

U recikliranju kartonske ambalaže, a onda osobito one Tetra Pakove, najdalje su otišle Njemačka, Švedska i Španjolska. Osobito je zanimljiv primjer Njemačke gdje postignuta kvota recikliranja ove ambalaže za mlijeko i napitke dostiže, za nas, nevjerojatnih 67. posto. Iznimno vrijedan prilog ekološkom rješavanju te vrste otpada ponudila je i studija njemačkog Ministarstva zaštite okoliša, piše Sonja Kožul u stručnom časopisu ´Gospodarstvo i okoliš´. Zanimljivo je, da su i prve tvornice papira u Poljskoj i Češkoj, tranzicijskim zemljama kakva je i Hrvatska, započele opite s recikliranjem kartonske ambalaže, te da su zadovoljne prvim rezultatima.

Naime, drvna vlakna iz ambalaže Tetra Paka upotrebljavaju se u proizvodnji više vrsta proizvoda kao što su valovita ljepenka, karton, ambalaža za jaja, podlošci, ubrusi, kalemi za namotavanje papira... Hoće li i hrvatska industrija krenuti tragom dobrih poslovno-ekoloških iskustava?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara