Što sve donosi novi iOS 10

Što sve donosi novi iOS 10

Foto: Press

NA JUČER održanoj WWDC konferenciji, Apple je predstavio iOS 10.

Iako je Siri "najveća zvijezda" postoji niz novih dodataka i zanimljivosti koje ove jeseni dolaze na Appleove uređaje.

Pa krenimo redom.

Siri

Kao što je i očekivano, Apple je stvorio Siri SDK, što znači da će ga i drugi programeri uskoro moći ubaciti u vlastite aplikacije, a utilizacija softvera napokon će se pomaknuti s mjesta jer Siri zapravo nije ni upola korisna koliko bi mogla biti. Pogotovo ako je usporedimo s Amazonovom Alexom.

Na konferenciji su se "ukazali" WeChat, Slack i WhatsApp što znači da ćemo s tim aplikacijama uskoro razgovarati.

iMessage

Iako se šuškalo o iMessageu za Android, to se ipak nije dogodilo, ali ima nekih drugih zanimljivosti pa ćemo tako uskoro moći puštati clipove s YouTubea ili pjesme iz Musica bez potrebe izlaska iz aplikacije.

Emotikoni će postati veći, a uvest će se i opcija "emotikonifikacije" pojedinih riječi. Moći ćete dodavati efekte balonima teksta, pisati "nevidljivom tintom" (primatelj poruke moći će je pročitati tek nakon što prstom prijeđe preko nje), a tu je integracija s ostalim aplikacijama kao što su Square, DoorDash itd. To je izuzetno bitno jer Facebook Messenger isto je učinio još prije godinu dana pa je ovo Appleov pokušaj da sustigne konkurenciju.

Apple Music

Iako Apple Music još uvijek čekamo u Hrvatskoj, jednom kad se pojavio bit će u rangu s konkurencijom i još važnije, bit će puno jednostavnije za korištenje jer iOS 10 donosi daleko jednostavniju i "čišću" navigaciju.

Notifikacije

Notifikacije će vam se odsad pojavljivati čim podignete uređaj, a uz pomoć 3D Toucha moći ćete i odgovarati na neke od njih bez otključavanja uređaja. Aplikacije s informacijama koje se odvijaju u real-timeu također će dobiti svoje mjesto na zaslonu, a sve je daleko manje zatrpano nego inače.

Naravno, osim 3D Toucha, sve ostalo je još jedan Appleov pokušaj da uhvati korak s konkurencijom koja sve ovo ima već godinama.

Kako su u fokus stavili korisničko iskustvo, uvode i novu značajku imena raise to wake a odnosi se na automatsko uključivanje zaslona kad se iPhone podigne pred lice. Na zaslonu će se tada prikazati pristigle obavijesti, a 3D Touch će omogućiti da na njih odmah i reagirate.

Fotografije

Ako želite vidjeti što će sve moći nova Appleova aplikacija Photos, otvorite Google Photos. Prepoznavanje lica, predmeta, lakša navigacija i sortiranje, sve ovo Google ima od prošle godine, a jedina je razlika to što Google fotografije u oblak sprema besplatno dok ćete za iCloud trebati platiti jednom kad ponestane prostora.

Otvorenije i ljepše karte

Iako nas Apple još uvijek treba uvjeriti da su njihove karte nešto što se koristi bilo gdje osim na Appleovim prezentacijama, nove Karte izgledaju puno bolje i otvorene su za druge aplikacije kao što su OpenTable koji vam pomaže da rezervirate mjesto u omiljenom restoranu ili pozovote Uber da vas preveze do određenog mjesta.

Dodane su i lokacije benzinskih postaja.

Siri vam pomaže kod tipkanja

Siri će odsad ubrzati Appleovu QuickType tipkovnicu i kontekstualno je "osvijestiti" sugerirajući odgovore vezano za bilješke u kalendaru ili vašu lokaciju. Primjerice, ako vas netko upita gdje ste, Siri to može učiniti umjesto vas.

Apple News

Apple News je solidna aplikacija, ali u ovom trenutku i prilično velik džumbus što će se popraviti u desetki. Vijesti će biti sortirane u grupe, a moći ćete se i pretplatiti na omiljene časopise nakon što je Newsstand ugašen.

A sad malo i o telefoniranju

Iako je ponekad lako zaboraviti, na pametnom telefonu možete i telefonirati pa je uvijek lijepo vidjeti da je i taj dio dobio potrebna osvježenja. Jedno od njih je transkripcija glasovne pošte, a tu su još i primanje poziva iz WhatsAppa i sličnih aplikacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara