Stvari koje Englezi (sad) znaju o Hrvatskoj: 2004. smo ušli u EU!

NAKON što je 21. studeni 2007. godine u knjigu engleskog nogometa zauvijek upisan kao crna srijeda u kojoj je mala, nebitna i beznačajna Hrvatska izbacila jednog europskog giganta s Europskog prvenstva, Englezi su se okrenuli onoj staroj poslovici "upoznaj svog neprijatelja". I usprkos tome i dalje žive u zabludi.

Jedan od najpopularnijih engleskih medija, Mirror, u svom današnjem izdanju donosi kratak pregled "činjenica" o Hrvatskoj pod naslovom "Stvari koje niste znali o Hrvatskoj".

Novinar Mirrora se, jasno je, poprilično potrudio oko istraživanja za ovaj tekst pa svojim čitateljima tako otkriva neke nevjerojatne podatke poput činjenice da Hrvatska ima nešto manje od 4,5 milijuna stanovnika, a glavni grad je Zagreb u kojem živi oko 1,1 milijuna ljudi. Hrvatska je, ako niste znali, također iznimno popularno turističko odredište; na njene "zadivljujuće plaže i povijesne spomenika godišnje se sjati oko 2,5 milijuna turista", a vjeruje se i kako je poznati istraživač Marco Polo rođen na hrvatskom otoku Korčuli.

A jeste li znali i da je Hrvatska ušla u Europsku uniju 2004. godine? Neka netko hitno javi Ivi Sanaderu, Englezi su očito dobili neke informacije koje mi ne znamo. Hrvatska je, naime, piše Mirror, već tri godine članica Europske unije pa zato Hrvatima nije potrebna viza za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ništa manje fascinantni nisu ni podaci koje Mirror otkriva o hrvatskoj nacionalnoj valuti - Kuni koja se sastoji od 100 Luna. A kako bi Englezi to lakše pojmili, napominje se i da jedna funta vrijedi otprilike 10 Kuna.

Hrvati također obožavaju sir, odnosno neku vrstu "kremastog sira". To je naše nacionalno jelo koje se obično jede za doručak, piše Mirror. A njega vjerojatno za doručak redovito jede i bivši osvajač Wimbledona Goran Ivanišević koji je, ako niste znali, Hrvat. Ivanišević je naime rođen u Splitu 1971. godine i veliki je obožavatelj hrvatske nogometne reprezentacije.

Još jedna fascinantna činjenica je i hrvatsko porijeklo psa dalmatinera, nazvanog po hrvatskoj pokrajini Dalmaciji; floskula koja može ili ne mora biti istinita s obzirom da dobri poznavatelji životinjskih pasmina znaju kako su dalmatineri postojali davno prije nego je Dalmacija dobila svoj sadašnji naziv. Ali Mirror je ipak uvjeren u svoje tvrdnje.

I na kraju, korisna informacija za sve buduće engleske turiste. Uobičajeni hrvatski pozdrav je "bog" što prevedeno na engleski znači god iliti Bog. Tako da ako ovog ljeta za vrijeme šetnje uz more sretnete skupinu Engleza koji veselo kimaju glavom i dovikuju "god, god!" svima koji kraj njih prođu, nemojte im se smijati. Oni su se ipak potrudili o Hrvatskoj nešto naučiti. A sigurno će rado dolaziti na našu obalu sad kad znaju da smo toliko civilizacijski napredovali da smo primljeni u Europsku uniju.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara