Susan Sarandon će emigrirati iz SAD-a ako na izborima pobijedi McCain

UGLEDNA američka glumica Susan Sarandon je za New York Post izjavila kako je spremna zajedno sa svojim partnerom Timom Robbinsom emigrirati iz SAD ukoliko na predsjedničkim izborima u studenom ove godine pobijedi republikanski kandidat John McCain.

Sarandon je godine 1995. dobila Oscara za ulogu u filmu Dead Man Walking, ali je posljednjih godina poznata po društvenom aktivizmu i žestokoj kritici administracije predsjednika Busha. To se posebno istaklo prije početka rata u Iraku, kada je upravo Susan Sarandon bila jedna od rijetkih javnih ličnosti u SAD koja se protivila predstojećem vojnom pohodu. Glumica je rekla kako se SAD ove izborne godine "nalaze u kritičnom razdoblju, ali da ima povjerenje u američki narod".

Zbog svojih stavova na udaru desničara i feministkinja

Zbog svojih ljevičarskih stavova i kritika rata Sarandon je često dobivala epitet izdajnice od strane američke desnice. Sada je istim izrazima, pak, "časte" feministice, i to zbog toga što je u izbornoj kampanji za nominaciju Demokratske stranke podržala Baracka Obamu, a ne Hillary Clinton koja je mogla postati prvom ženom-predsjednikom. Sarandon ne prihvaća te kritike te je Postu rekla kako smatra da je "smisao feminizma u tome da netko ne bude određen svojim spolom". Stoga ne razumije zbog čega ima nekakvu dužnost podržati nekog političara samo zato što je žena, a kao primjer navodi Condoleezu Rice za koju nikada ne bi dala glas te Margaret Thatcher "koju je mrzila".

Ovo, inače, nije prva najava takve vrste među politički angažiranim američkim celebrityjima. Godine 2000. su ugledni glumac Alec Baldwin i režiser Robert Altman izjavili kako će se iseliti u Francusku ako Bush postane predsjednik. Kada je Bush pobijedio, obojica su ostala u SAD i tvrdila "da su pogrešno citirani". U Hrvatskoj je najpoznatiju najavu takve vrste dao Mišo Kovač pred prve demokratske izbore 1990. godine. Tada je tvrdio da će emigrirati iz Hrvatske ako pobijede Franjo Tuđman  i HDZ - stranka koju je zdušno podržavao na izborima sedamnaest godina kasnije.

F.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara