Sve što znamo o novom iPhoneu - ili čak tri nova iPhonea

Sve što znamo o novom iPhoneu - ili čak tri nova iPhonea
Screenshot: YouTube

DEVETI mjesec je pred vratima, a to po dobrom starom običaju znači da šuškanja o novom Appleovom uređaju postaju sve glasnija. 

Pročešljali smo sve tekstove kako bismo doznali što nam je Apple pripremio za 2018. 

Kao prvo, ono što je sada već prilično jasno jest da ćemo ove godine dobiti čak tri nova uređaja, a uzmemo li u obzir nemogućnost da nam proizvođači ponude nešto stvarno novo (tim više jer nitko od najvećih konkurenata također nije ili neće ponuditi ništa revolucionarno), dolazimo do zaključka da će i Apple predstaviti tri zanemarivo drugačija pametna telefona koja će se u prvom redu razlikovati u veličini i cijeni. 

Ukratko, dobit ćemo nasljednika iPhonea X (iPhone XS), daleko veću verziju iPhone X (iPhone XS Plus) i jeftiniju varijantu (iPhone X2) koja će vjerojatno poslužiti kao poticaj kupcima dubljeg džepa da uzmu jednu od jačih i skupljih inačica. No, cijena ionako nije bila prevelik problem za njihove mušterije koje u kupnji nije omela ni ničim opravdana visoka cijena desetke. 

Podsjetimo, iako je iPhone X isprva skupio gomilu pozitivnih recenzija, nakon pola godine postalo je prilično jasno da novi iPhone s pomalo nezgrapnim urezom na zaslonu jednostavno nije bio dovoljno snažan poticaj da uređaj postane novi Appleov "must have". Nakon što se pompa ispuhala, dobili smo uređaj koji je bez sumnje kvalitetan, ali manjkav u onome čime se Apple najviše diči - dizajnu. 

Ove godine, sudeći prema informacijama koje su procurile, dobivamo čak tri uređaja koji se dizajnom jedva razlikuju od desetke što u prijevodu znači da dobivamo tri uređaja s nepopularnim urezom na zaslonu. 

Osim što će biti brži, lišeni rubova i imati bolju kameru i snažniju bateriju, svi će uređaji biti opremljeni Face ID tehnologijom, ali prema informacijama dobivenim iz Qualcomma, dolazimo i do informacije da bi novi uređaji mogli biti sporiji od konkurentskih Androida. Razlog je u tome da Qualcomm ne radi na tehnologiji za novi iPhone već koriste Intelove čipove koji su prema testovima redovito sporiji od Qualcommovih. 

Isto tako, znamo da će dva skuplja uređaja imati OLED zaslone dok će se ovaj jeftini zadržati na LCD-u (MLCD+) te da jeftinije varijante neće biti dostupne sve do listopada što znači da oni koji pokušavaju uštedjeti moraju čekati dulje. 

Iako nema informacija kada bi se uređaji trebali naći u prodaji, ravnajući se prema dosadašnjem iskustvu, bit će predstavljeni početkom rujna i u prodaji se naći do kraja mjeseca. 

Pretpostavlja se da će se jeftinije varijante bolje prodavati i da bi cijena trebala biti u rangu klasične osmice dok bi se cijena manjeg uređaja s OLED zaslonom zadržala na tisuću dolara, a veći bi bio još skuplji. Dakle, dobivamo preskup, suludo skup i neviđeno skup uređaj, a teško je povjerovati da Apple neće pronaći način da "omađija" svoju vjernu sljedbu. 

Što se kamere tiče, neki predviđaju da bi barem jedan od uređaja mogao imati tri stražnje kamere što je ideja preuzeta od Huaweija čiji je P20 Pro oduševio svijet tehnologije fotografijama koje ne samo da su kvalitetnije već i neusporedivo kvalitetnije u situacijama snimanja po mraku. Forbes piše da bi upravo novi X Plus mogao imati tri kamere. 

S druge strane, drugi tvrde da tri kamere nećemo vidjeti do 2019., a ako nas je iskustvo bilo čemu naučilo, onda je to da Apple obožava kasniti najmanje dvije godine u implementiranju provjerenih Android tehnologija. Postoji još jedan razlog za to, a radi se o proširenoj stvarnosti na kojoj Apple marljivo radi i koja bi se znatno popravila korištenjem triju kamera. 

Najveći uređaj mogao bi imati i podršku za Apple Pencil koji se pojavio 2015. i otad čeka pametni telefon na kojem će se napokon moći koristiti. Isto tako, Samsungov novi Note također je veliki poticaj za ovaj zaokret. 

Neki tvrde da bi mogli dobiti i virtualni čitač otisaka, ali to bi značilo da Apple priznaje da Face ID nije kvalitetan pa ovakve napise valja uzeti s velikom dozom rezerve. 

Postoje i neka šuškanja da bi Apple u barem jednom uređaju omogućio korištenje dviju SIM kartica ili da će biti riječ o uređajima namijenjenim isključivo kineskom tržištu, ali to su samo nagađanja. 

Sve u svemu, na tržištu koje je prezasićeno ne samo daleko boljim već i neusporedivo jeftinijim uređajima, Apple će morati učiniti nešto uistinu impresivno da uspori negativan trend koji najbolje opisuje podatak da je Huawei nadjačao Apple i prestigao ga u utrci za najbolji pametni telefon u drugom kvartalu 2018. Prošle smo godine slušali priče o "revolucionarnoj 2018." kada će Apple napokon učiniti nešto veliko, ali deveti mjesec je brzo tu, a šuškanja ne djeluju nimalo revolucionarno. 

Najbolje je pričekati i vidjeti što su Cook i ekipa skuhali. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara