Talijanski sud odbacio tužbu o postojanju Krista

SUD U TALIJANSKOM gradu Viterbu je u četvrtak odbacio podnesak 72-godišnjeg umirovljenog agronoma Franca Casciolija kojim je traženo da se velečasnom Enricu Righiju, 76-godišnjem lokalnom župniku sudi zbog prevare.

Podnesak, koji je sudu uručen 2002. godine,  je tvrdio kako Righi u svojim propovijedima i brošurama namjerno širi laži o postojanju Isusa Krista kako bi za sebe i Crkvu stjecao protupravnu imovinsku korist.

Sudac Gaetano Mautone je u svom rješenju naveo kako bi "tužitelji mogli razmotriti eventualni kazneni postupak pritiv Casciolija".

Cascioli, koji je svojevremeno s Righijem pohađao istu školu, tvrdi da nije iznenađen tim rješenjem, jer takva tužba nije imala šanse u dominantno katoličkoj Italiji. Također tvrdi da nije obeshrabren te da će cijeli slučaj proslijediti na više instance, a, ukoliko bude potrebno, i na Europski sud za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velečasni Righi je, pak, izjavio kako je postojanje Krista odavno prestalo biti sporno za ozbiljne povjesničare.

Njegov odvjetnik Silvio Bruno je izjavio kako "stari župnik nikada nije očekivao da će biti predmetom sudskog spora s ovakvim publicitetom".

Povod za tužbu je, inače, bio članak vlč. Righija u crkvenom listu kojim se nastojalo odgovoriti na navode u Casciolijevoj knjizi "Bajka o Kristu" 2002. godine.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara