Tisuće Hrvata su povjerovale: Ovo su najgore laži koje su se širile tijekom Svjetskog prvenstva

Tisuće Hrvata su povjerovale: Ovo su najgore laži koje su se širile tijekom Svjetskog prvenstva
Foto: Hina/Facebook

OSIM euforije, tijekom ovog Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatsku je zahvatila i nevjerojatna količina lažnih vijesti koje su se masovno širile po društvenim mrežama. Bez ikakve provjere, u nekim slučajevima čak i bez čitanja, ljudi su dijelili razno razne statuse koji s istinom nisu imali nikakve veze.

Najzorniji primjer je pismo Zlatka Dalića u kojem on traži od političara da ostave reprezentaciju na miru, koje se počelo dijeliti iako je na dnu jasno pisalo da Dalić s pismom nema veze, već ga je napisao Igor Premužić. Koliko je puta navodno pismo podijeljeno teško je reći, jer se tu našlo i onih koji su svjesno izbacili ime autora i namjerno ga dijelili tvrdeći da je uradak Zlatka Dalića.

Iako Danijel Subašić nije tih dana razgovarao s medijima, to nije spriječilo jedan BiH portal da objavi članak prema kojemu je on izjavio da je utakmicu s Englezima posvetio majkama Srebrenice. Članak se mahnito dijelio društvenim mrežama, a onima koji su ga dijelili nije bilo sumnjivo da o tome ne piše nijedan ozbiljniji medij u regiji, kao ni to da Subašić uopće nije bio na konferenciji na kojoj je to rekao. Na kraju je HNS demantirao da je Subašić to izjavio.

Sport.bible je pak objavio da će hrvatski reprezentativci donirati zaradu, odnosno 21 milijun funti, siromašnoj djeci kako bi ona otišla na more. Naravno, to nije istina, a demantirati takvu vijest prilično je nezahvalan zadatak za naše reprezentativce.

Za druge dvije laži nisu zaslužni Hrvati, već ostatak svijeta koji je od nedjelje zahvatila histerija zbog Kolinde Grabar-Kitarović.

Tako su njeni novostečeni obožavatelji iz Nigerije zaključili da je ona sama vozila autobus u kojemu su bili hrvatski nogometaši kada su s aerodroma krenuli prema Trgu bana Jelačića. Jer u Hrvatskoj postoji samo jedna plavokosa žena, a ona je Kolinda Grabar-Kitarović. Sve je započela poznata nigerijska blogerica Nkru Homannn koja je nahvalila Kolindu na Facebooku, a njezin post se proširio internetom, pa u Africi misle da je Kolinda bila vozačica autobusa koji se pet sati probijao do Trga. Post je dosad podijeljen nevjerojatnih 25.000 puta.

Nakon te objave, tajlandska stranica English for Life posvetila je svoj status Kolindi.

"Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske. Lijepa je, ali ne samo to.

1. Prodala je predsjednički avion

2. Prodala je 35 automobila Mercedes Benz koji su bili namijenjeni ministarstvima i drugim službenicima. Vratila je novac u državnu blagajnu.

3. Smanjila je svoju plaću 

4. Smanjila je troškove i plaće veleposlanstava i konzula za 60 posto

5. Povećala je minimalac u privatnom sektoru.

6. Regulirala je mirovine senatora i kongresmena.

Govori sedam jezika i ne vjeruje da je bolja od drugih.

Pitam se: Zašto je ne bismo posudili na nekoliko dana da pokaže našim korumpiranim političarima kako se ponašati kad ste na vlasti?"

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara