Tko su najbogatiji hrvatski glumci?

PREMA još uvijek važećem kazališnom zakonu, glumci stalno zaposleni u kazalištima, primaju plaću neovisno o tome glume li ili ne. Neki od hrvatskih glumaca navodno namjerno odbijaju uloge u svojim matičnim kazalištima te istodobno rade u drugim kazalištima, čime su im osigurana dva izvora prihoda.

Tjednik Globus sastavio je listu najbogatijih hrvatskim glumaca, a među njima je po zarađenoj svoti godišnje uvjerljivo prvi Goran Višnjić, koji za svaku epizodu "Hitne službe" dobije između 100 i 300 tisuća dolara. Isti honorar Višnjić dobije za filmske uloge, pa se njegov prihod po sezoni procjenjuje na dva milijuna dolara.

Naši glumci koji žive i rade zarađuju puno manje, ali ipak znatno više od hrvatskog prosjeka. Financijski najuspješniji bez sumnje je Tarik Filipović, koji osim vođenja izuzetno popularnog kviza "Tko želi biti milijunaš", glumi u dvije vrlo popularne kazališne predstave, snima filmove, reklame i vodi raznorazne priredbe. Njegove godišnje prihode Globus je procijenio na 1,2 milijuna kuna.

Godišnja zarada njegovog prijatelja Renea Bitorajca procjenuje se na pola milijuna kuna, kolko otprilike zarađuju i Bojana Gregurić i Ivo Gregurević. Ovaj potonji se, baš kao i Mustafa Nadarević, smatra visokom glumačkom klasom pa za svoje usluge može tražiti i tisuću eura po danu snimanja filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka strukovnog filmskog sindikata je da cijena snimanja filma po danu ne bude manja od četiri tisuće kuna, ali neovisni producent Boris T. Matić tvrdi da mnogu glumci rade za puno manje od toga. Usput budi rečeno, hrvatski su glumci plaćeni dva ili čak triput više od svojih kolega iz SiCG, BiH i Slovenije.

Vrlo dobro zarađuju i glumci iz HTV-ove sapunice "Vile Marije", pa se tako zarada Mie Begović procjenjuje na 250,000 kuna po sezoni, koliko otprilike zaradi i Barbara Vicković. Ksenija Pajić zarađuje oko 300,000 kuna godišnje, baš kao i Žarko Radić.

Fotografija: Večernji list/Playboy

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara