Toybaru sve bliže

Toybaru sve bliže

TOYOTA i Subaru rade na razvoju novog kompaktnog i cijenom pristupačnog sportskog coupea.

Za sada ovaj automobil zbog suradnje njegovih proizvođača nosi medijski nadimak Toybaru, a u konačnici produkcijske izvedbe će zasebno ponuditi i Toyota i Subaru. Prema posljednjim saznanjima, temeljenim na insajderskim dojavama, za podvozje, šasiju i motor će biti zadužen Subaru, dok Toyota odgovara za dizajn i uređenje unutrašnjosti.

Konkretno, oba će se modela temeljiti na modificiranoj platformi Impreze, a neki izvori spominju i onu modela Legacy. Nadalje, model će pokretati Ssubaruov 2,0-litreni 4-cilindrični boxer motor koji bi u svojoj atmosferskoj izvedbi trebao razvijati snagu malo manju od 200 KS. Pojedini izvori javljaju i o mogućnosti kasnijeg dolaska snažnije verzije pogonjene također Subaruovim 2,5-litrenim turbo motorom koji bi mogao biti uparen i s pogonom na sva četiri kotača. Inače, standardna izvedba će imati pogon na stražnje kotače čime se smanjila masa i kompleksnost proizvodnje te trošak razvoja i proizvodnje automobila. Drugim riječima, za ovaj će sportski coupe biti potrebno izdvojiti između 20.000 i 25.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva će motor biti uparen sa 6-stupanjskim ručnim, dok bi kasnije ponuda trebala biti proširena i automatskim mjenjačem. Ukupna masa automobila će se kretati oko 1.200 kg, a konačni izgled Toyotine i Subaruove verzije bi se trebao znatnije razlikovati unatoč tehničkim, malo je reći, sličnostima. Iz Subarua su otklonili mogućnost dolaska bilo kakve WRX ili STi izvedbe s obzirom kako će za njih udovoljavanje budućim standardima po pitanju emisije ugljičnog dioksida već ionako predstavljati veći problem, koji svakako ne treba pogoršavati potentnijim verzijama novog coupea.

Dolazak na tržište se očekuje najkasnije 2011, a kasnije bi se prvotnome coupeu trebao priključiti i cabrio. Obje izvedbe novog dvosjeda će se proizvoditi u Subaruovoj tvornici u Gunmi, u Japanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara