Treća sezona hit serije je fantastična, no pitanje je koliko to može trajati?

Treća sezona hit serije je fantastična, no pitanje je koliko to može trajati?
Foto: Press

NAKON osjetno slabije druge sezone, Netflixov hit "Stranger Things" počeo je djelovati kao serija s najboljim danima iza sebe. No sve se to brzo promijenilo već u prvih nekoliko epizoda iznenađujuće kvalitetne, ali kraće treće sezone.

Braća Duffer uspjela su vratiti sve ono što smo voljeli pa čak i ojačati simpatičnu glumačku postavu neodoljivim dvojcem koji čine Steve Harrington i Robin Buckley. Naravno, Steve je tu od prve sezone, ali tek je u trećoj postao lik do čije vam je priče realno stalo.

Sličan je tretman dobio i Billy Hargrove, gotovo zastrašujuća kopija Roba Lowea, točnije, njegovog Billyja Hicksa iz "St. Elmo's Fire". Iako je od samog pojavljivanja u drugoj sezoni bio nesimpatični i nasilni polubrat Max Mayfield, ovdje je dobio priliku zasjati i pretvoriti se u pravog pravcatog negativca s očekivanom prilikom za iskupljenje u posljednjoj epizodi. 

Ukratko, treća sezona je više nego zadovoljavajući povratak u formu, a ovo je ujedno i posljednja prilika da izbjegnete spoilere koji će uslijediti. 

Gledamo li već tri sezone jedno te isto? 

Naravno, kako to i obično biva, postoje i oni koji seriji zamjeraju pretjerani product placement, ali i činjenicu da je treća sezona, barem što se priče tiče, gotovo identična kao i prethodne dvije. Čudovište se pojavljuje, klinci ga otkrivaju, slijedi borba i idemo na novu sezonu koja će biti identična.

S druge strane, treba biti fer i reći da borba protiv bića iz druge dimenzije nije tema sezone, već cijele serije pa ipak treba biti popustljiviji prema scenaristima koji čine sve kako bi jednostavnu premisu i dalje učinili svježom i zanimljivom. 

Još bitnije, u tome uspijevaju. 

Rusi i horor klasici

Nostalgija je i dalje glavno stilsko gorivo serije, ali mjesto SF-a u većoj su mjeri preuzeli horor klasici, a pronašli su i način da ubace reference na kultni klasik osamdesetih, "Red Dawn" Johna Miliusa. Ruska invazija ovog puta ne dolazi s neba, već iz unutrašnjosti, pa su vječni neprijatelji SAD-a svoju bazu smjestili ispod Hawkinsa, a autori su tako dobili priliku nostalgiju pretvoriti u način da se pozabave i nekim aktualnim temama.

Doduše, "Stranger Things" posljednje je mjesto na kojem očekujemo obračunavanje s aktualnim temama. Tim više jer radi se o seriji koja prvenstveno služi kao bijeg u neka jednostavnija vremena, što dalje od Trumpa i bilo čega vezanog uz njega. 

Stari likovi, nova publika

Ono čemu se autori možda nisu nadali, a trebali su, svakako je i dio današnje preosjetljive publike koja je zaključila da se Jim Hopper ne uklapa u kalup suvremenih i uravnoteženih likova kakve "pahuljasti" gledatelji očekuju. 

Hopper je, prema njihovom mišljenju, najobičniji "nasilnik", a kao takvom, nije mu mjesto u seriji iz 2019. koja bi trebala učiniti sve da takvo ponašanje ne normalizira. Dobra je stvar da te gluposti i sugestije nitko ne doživljava ozbiljno i svi živimo u nadi da ni neće jer teško je i zamisliti svijet u kojem filmovi i serije zadovoljavaju sve parametre najglasnijeg dijela današnje publike. Još je teže zamisliti tko bi tu papazjaniju i pogledao. 

Problem je očito izazvao Hopper koji se pretvorio u hodajući stereotip prezaštitnički nastrojenog oca, ali u seriji prepunoj likova satkanih od općih preuzetih iz svih bitnijih filmova snimljenih od 1980. do 1989., raspravljati ozbiljno o tome uklapa li se ili ne u kalup likova iz 2019., ne samo da je suvišno, već i uvredljivo glupo. 

Koliko ovo može trajati?

Jedino donekle bitno pitanje je hoće li autori prekinuti snimanje serije nakon četvrte sezone. 

Više je nego očito da ovo ne može trajati predugo. Ne samo da klinci postaju prestari za polu-dječju seriju, već se postavlja i pitanje zašto bi bilo tko od protagonista ostao živjeti u gradiću koji je sve samo ne dobro okruženje za djecu koja bi ovoj fazi već trebala imati ozbiljnih problema s PTSP-om. 

Braća Duffer uvjerena su da imaju dovoljno materijala za još samo jednu sezonu i to se čini kao idealno vrijeme da nešto što u tolikoj mjeri počiva na ideji eksploatacije nostalgije privedete kraju. No u isto vrijeme treća je sezona najgledanija do sada i za Netflix je to i više nego dovoljan razlog da seriju razvlače sve dok ne postane negledljiva. Već u ovoj fazi raspravljaju o petoj sezoni, a izjave producenata očito se kose s izjavama autora koji su sami svjesni da "Stranger Things" ima rok trajanja kraći od onoga koji bi Netflix želio. 

Štoviše, prvotna je ideja bila stvoriti seriju koja će u svakoj sezoni imati potpuno drugu priču, ali od te se ideje očito odustalo. 

Dodatni problem je i to da smo ovaj kraj već vidjeli u prvoj sezoni. Na trenutak se činilo kao da je El poginula, ali na kraju iste epizode doznali smo da nije. To jest, nismo mogli biti sto posto sigurni, ali svi smo znali da se njezina priča nastavlja. Povijest se ponavlja i treća sezona završava smrću Jima Hoppera, ali već u odjavnoj špici dobili smo malu najavu četvrte sezone i mogući povratak "Amerikanca". Dakle, vjerojatno Hoppera. 

Naravno, možda smo potpuno u krivu, ali ako je to rasplet ove situacije, radi se o još samo jednom dokazu da se sve ovo ne bi smjelo razvlačiti dulje od četiri sezone. No vrijeme će pokazati što nas čeka, ali dobro je vidjeti da autori još uvijek imaju dovoljno trikova da nas drže prikovanima za male ekrane. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara