U Francuskoj objavljena prva knjiga pisana na SMS-u

PRVA knjiga pisana isključivo SMS jezikom, tipičnim kratkim porukama kakve mladi razmjenjuju mobitelima, upravo je objavljena u Francuskoj a upozorava na opasnosti od trovanja nikotinom.

"Ak T 1 x dohWim bu T jasno kaj su shake", kaže Dtektiv dok "obrađuje" Boba Cancera, uhvaćenog u ponoć s vrećom za smeće prepunom opušaka.

Autor knjige, Phil Marso, priznaje da se "objavom SMS romana izložio opasnosti da na sebe navuče gnjev čuvara francuskog jezika", no inzistira na opravdanosti svoga pothvata jer klinci "od 12-15 godina najveći su konzumenti SMS-a, pošalju ih u prosjeku 57 mjesečno, a moja knjiga naslovljena Pa Sage a Taba (igra riječi: fr. passer a tabac - premlatiti, a tabac je duhan), je upravo krimić o sprečavanju konzumiranja nikotina iako se to čini nešto nekonvencionalnijim tonom, a sve kako bi senzibilizirali mlade".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one, malo manje mlade, knjiga, objavljena u izdanju "Megacom-ik" sadrži i dodatak od nekoliko stranica glosara iz kojeg će neupućeni naučiti da, naprimjer, "panglu" znači glupan, "zWi" zvati, a "siOK" jesi li dobro.

Phil Marso nije, međutim, fetišist mobitela. Naprotiv, od 2001. promotor je akcije "Svjetskog dana bez mobitela", koji se održava svakog 6. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara