U krcatom ZKM-u otvoren Festival novog cirkusa

U krcatom ZKM-u otvoren Festival novog cirkusa

Foto: Tea Gabud/Festival novog cirkusa

VIŠEMINUTNIM toplim aplauzom zagrebačka je publika u utorak nagradila francusku skupinu Les Colporteurs. Otvorenje Festivala novog cirkusa uz intimnu predstavu "Sur la route..." privuklo je u Zagrebačko kazalište mladih više od tri stotine gledatelja. Na posebno dizajniranoj trifrontalnoj sceni, svojevrsnoj mreži ukošenih cijevi i napetih žica, Antoine Rigot i Sanja Kosonen suočili su publiku s duetom koji slavi međusobno povjerenje i podršku.

Antoine, francuski veteran na žici kojeg je fatalna nesreća spustila u invalidska kolica, i Sanja, vrsna mlada finska cirkuska umjetnica koja pomiče granice te zahtjevne discipline, kreirali su predstavu u kojoj zajedništvo, ljudsko i umjetničko, omogućuje dosizanje iznimnih rezultata. Sanja koja je podrška Antoineu i Antoine koji je podrška Sanji, ruše ustaljene mitove o perfektnom i hendikepiranom tijelu. Predstava "Sur la route...", kroz likove Edipa i Antigone, iznosi autobiografsku priču o prihvaćanju vlastite sudbine, ali istodobno i o nedopuštanju da nam sudbina kroji ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon višegodišnjih pokušaja, ova uspješna francuska novocirkuska skupina konačno je došla u Hrvatsku, između ostalog zahvaljujući i vjernoj podršci koju Festivalu novog cirkusa pruža Francuski institut, kako zagrebački, tako i onaj u Parizu. Les Colporteurs je jedna od najuspješnijih novocirkuskih kompanija u "domovini cirkusa", koja svoje predstave izvodi diljem svijeta. Riječ je o skupini koja je redefinirala umijeće plesanja po žici kreirajući monodisciplinarne predstave sa samo tom cirkuskom vještinom.

I u nastavku Festivala novog cirkusa slijedi nam upoznavanje osobnosti cirkuskih ekvilibrista na tankoj liniji žice. Kako se pomiču granice i prkosi različitim sustavima, kako prirodnim, tako i društvenom, večeras ćemo u Pogonu Jedinstvo moći vidjeti u cjelovečernjem maratonu dokumentarnih filmova o plesačima na žici. Uz gratis čips od zelene jabuke, zaštitnog festivalskog simbola, gledatelji će moći uživati u nagrađivanim dokumentarcima "Man on Wire", "The Last Tightrope Dancer in Armenia" i "On a Tightrope".

Nakon francuskog dueta u kojem je uživala hrvatska publika, festivalski četvrtak obilježit će hrvatski duet koji je već priznala francuska publika. Room 100, laureati europskoga projekta Jeunes Talents Cirque Europe i uspješni gosti međunarodnih pozornica, na Sceni Travno izvest će "C8H11NO2", drugu iz serije svojih predstava o shizofreniji, bolesti s kojom se članovi skupine susreću u svojoj najbližoj obiteljskoj sredini.

Više informacija o ostatku programa dostupno je na www.cirkus.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara