Dosad najbogatija Noć muzeja: Uber besplatno vozi od muzeja do muzeja (i dijeli krafne i vodu)

Dosad najbogatija Noć muzeja: Uber besplatno vozi od muzeja do muzeja (i dijeli krafne i vodu)

Foto: FAH

U noći s petka na subotu skoro 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, otvorit će svoja vrata za Noć muzeja, u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, a organizatori očekuju, s obzirom na povoljnu vremensku prognozu da će se ove godine nastaviti trend povećanja broja posjetitelja.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema "Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena", kojom će se odati počast tom velikom političaru i biskupu, čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine. S obzirom na temu, otvaranje manifestacije bit će u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

"Danas imamo veliku nacionalnu manifestaciju, a ovogodišnja tema kojom se povezuje znanost i umjetnosti potvrđuje se i u tome da su među sudionicima, uz brojne muzeje, i visokoškolske ustanove", istaknula je Dubravka Osrečki-Jakelić, voditeljica i začetnica Noći muzeja.

Noć muzeja bilježi sve veći broj posjetitelja

Milvana Arko-Pijevac, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva koje organizira Noć muzeja, ocijenila je da su, ako su nekad i postojale eventualne nedoumice oko značenja te manifestacije, one sada nestale.

"Noć muzeja svake godine bilježi sve veći broj sudionika i posjetitelja, a prerasla je u manifestaciju hrvatske baštine jer ukjučuje arhive, knjižnice, sveučilišta, kulturne umjetničke udruge, škole", napomenula je.

Ove godine su se pridružile i sakralne ustanove, a novina su gospodarske ustanove, s obzirom da se kulturna baština kroz svoje kreativne programe ima potencijal u gospodarskom udijelu održivog razvoja turizma.

Besplatni prijevoz ZET-om i Uberom

Zagrebački holding omogućit će besplatni prijevoz ZET-om, a Uber taxi, u kojem će se posjetitelji Noći muzeja moći osvježiti vodom i krafnom, besplatno će prevoziti putnike od muzeja do muzeja.

Besplatni prijevoz moguće je ostvariti samo putem Uber mobilne aplikacije te vrijedi samo kada pri dnu ekrana odaberete opciju "uberMUZEJI" te postavite kao početnu ili krajnju točku vožnje adresu muzeja. Svaki korisnik Uber aplikacije može napraviti maksimalno četiri vožnje, svaka do maksimalnog iznosa od 100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatne vožnje moguće je ostvariti samo za Arheološki muzej i Državni arhiv u Zagrebu, Etnografski muzej, Galeriju Klovićevi dvori, Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Mimara, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Tehnički muzej Zagreb te Muzej automobila Ferdinand Budicki.

Pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić-Bulatović je podsjetila da je broj posjetitelja u hrvatskim muzejima porastao gotovo za 1,5 milijun, što se može zahvaliti i Noći muzeja.

Noć muzeja ove se godine održava u partnerstvu s HAZU, Muzejem Đakovštine i Muzejem Slavonije Osijek. Muzej Đakovštine donosi izložbu o Strossmayerovoj ostavštini i njegovom odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu, dok Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza Biskupa s rodnim gradom.

Osim na Strossmayera podsjetit će se na druge važne osobe hrvatske povijesti, primjerice na lošinjske reformatore, utjecaju Jurja Dobrile na Istru, te Deželića i Kolarića na varaždinske vatrogasce.

Niz popratnih događanja

S obzirom na temu bit će otvorene i zbirke pojedinih sakralnih ustanova koje inače nisu dostupne, primjerice sakralna zbirka crkve sv. Servula u Bujama, te u Pavlinskom samostanu u Sveticama/Ozalj ili crkvi sv. Blaža u Zagrebu.

Među 'nemuzejskim' ustanovama koje sudjeluju u Noći muzeja ističu se ozaljska Munjara, karlovačko vodocrpilište Borlin, Zagrebačka pivovara iZagrebački velesajam na kojem će se predstaviti djelatnost Zagrebačkog holdinga.

Tradicionalno Noć muzeja će trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći i ulaz je besplatan.

Uz osnovnu izložbenu aktivnost, muzeji će organizirati niz popratnih događanja koje će privući posjetitelje svih generacija, od radionica za djecu do kasnonoćnih glazbenih programa. 

Više detalja pogledajte OVDJE.

 

✨ 󾀈 󾭩 NOĆ MUZEJA 2016. ★ Noć muzeja.hr započinje danas od 18 h popodne i traje sve do 01 sat iza ponoći. ★ Dugo smo ju...

Posted by Noć muzeja.hr on Friday, January 29, 2016
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara