VIDEO Huawei predstavio novi preklopni pametni telefon

VIDEO Huawei predstavio novi preklopni pametni telefon
Screenshot: Youtube/Press

HUAWEI je na Mobile World Congressu službeno predstavio svoj prvi smartfon s preklopnim ekranom, tjedan dana nakon što je Samsung predstavio svoju verziju. Najavili su da u prodaju dolazi sredinom godine, a cijena mu je oko 17 tisuća kuna. 

Huaweijev Mate X preklopni ekran ima na vanjskoj strani tako da se nalazi s prednje i stražnje strane kad se mobitel preklopi, što kod Samsungovog Galaxy Folda nije slučaj, piše BBC. 

Riječ je o smartphoneu sa 6.6-inčnim zaslonom, no dijagonala zaslona se povećava na 8 inča kada se uređaj rasklopi. Uređaj pokreće 7-nanometarski modemski čipset Balong 5000, a integrirana je baterija od 4500 mAh koja podržava 55W Huaweijevu SuperCharge tehnologiju punjenja baterija. 

 

Kad je preklopljen, Mate X ima debljinu od 11 milimetara, dok je kod Samsung Folda riječ o 17 milimetara. Kamere se ne nalaze na istoj strani kao i ekran, što bi moglo biti povod određenih zamjerki jer nije moguće napraviti selfie dok je telefon rasklopljen, za razliku od Samsungovog modela koji to omogućuje. 

Huawei najavljuje da Mate X dolazi s 5G modemom putem kojeg će biti moguće skinuti film veličine jednog gigabajta za samo tri sekunde ako bude dostupna dovoljno brza veza. 

Isto kao i kod Samsunga, Mate X dolazi s dvije baterije, po jednom sa svake strane. 

"Oba preklopna telefona imat će 5G, što ih uvelike razlikuje od većine smartfona dizajniranih u posljednjih deset godina, no 5G se počinje pojavljivati i na običnim smartfonima, i to po puno nižoj cijeni, pa je veća vjerojatnost da će ljudi ove godine isprobati 5G nego preklopni telefon", istaknuo je stručnjak za analitiku mobitela Ian Fogg. 

Početna cijena Mate X bit će 2299 eura, odnosno nešto više od 17 tisuća kuna, a u prodaji će se naći sredinom ove godine. Za usporedbu, cijena Samsung Folda iznosi nešto manje od 13 tisuća kuna. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara