VIDEO Medvjedić Matija se odlično oporavlja

VIDEO Medvjedić Matija se odlično oporavlja
Foto: Zoološki vrt Zagreb

MEDVJEDIĆ Matija ovih dana navršava dva mjeseca, teži više od četiri kilograma i sve je živahniji. Potvrda je to da odlično napreduje.

Medvjedić pronađen krajem veljače pokraj Vrbovskog smješten je u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba. O njemu se nekoliko stručnjaka brine po posebnom protokolu kako bi se medvjedić što manje navikavao na prisutnost ljudi.

"Dežuramo 24 sata dnevno. Naime, medvjedić se hrani svakih nekoliko sati pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na zov medvjedića. Matija nam je stigao s 2,4 kilograma, a zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani na masi svakodnevno dobiva oko pet posto. Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

>>>Medvjedić spašen s ceste stigao u zagrebački Zoo, nazvali su ga Matija<<<

>>>Prijatelji životinja ne žele medvjedića Matiju u Zoo-u: "On nije slatka igračka"<<<

Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja.

Smještaj mu oponaša brlog. Uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost,kao i tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.

Ljude koji se brinu o Matiji veseli njegova sve veća mobilnost. Nezgrapno geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom.

Medvjedić do daljnjega ostaje u oporavilištu Zoološkog vrta, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija odlučit će o njegovoj budućnosti, tj. je li moguća njegova reintrodukcija u prirodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara