Video - Otvoren 14. DFWZ: Crna ulična moda i romantični komadi iz londonske radionice Louisa de Game

Tekst: P.R. 
Foto: Borna Čavrag / Index
Video: Damir Horvatović

DFWZ otvorila je sinoć akademska kiparica i modna čarobnica Ivana Popović revijom svojih prepoznatljivih kreacija. Kiparica koja je medij svog rada proširila na ljudsko tijelo, pa tako, kombinirajući tkanine, materijale i boje, od njega čini živu skulpturu. Kolekcija prikazana na sinoćnjoj reviji inspirirana je ruskim kostimografkinjama iz ere futurizma i suprematizma, a sveukupnom dojmu doprinijele su i balerine na pisti, svila korištena u izradi kreacija te rukom izrađena čipka.

Moderna, nosiva, urbana kolekcija Maje Ašperger 

Mlada dizajnerica Maja Ašperger rođena je u Zagrebu, gdje je i završila Tekstilno-tehnološki fakultet. Odjeću koju dizajnira sama kroji, šije i ukrašava, a pod brendom "Maja Ašperger" dizajnira nosive komade namijenjene mladim modernim ženama koje kroz odjevne predmete žele izraziti svoju originalnost i individualnost. Već se predstavila na ovom modnom događanju, a dobitnica je i DFWZ-ove Mandice za mini kolekciju 2006. godine. 

Sinoć je pokazala koja spaja moderno s retrom, a svaki je odjevni predmet, iako unikatan i pomno razrađen i ukrašen, nosiv i praktičan. "Cilj mi je bio napraviti nešto što je nosivo tako da to svatko može iskombinirati sa stvarima koje ima doma. Danas si nitko ne može priuštiti da kompletno mijenja styling u skladu s nekim drugim stilom, dizajnerom ili trendom, a ovo je ulično i nosivo", kazala nam je Maja nakon revije s kojom je, kaže, bila vrlo zadovoljna.

Talijanska dizajnerica inspirirana poviješću spaja tradicionalno i moderno

Prva strana gošća sinoćnje revije bila je talijanska dizajnerica Cristina Miraldi. U svojim kreacijama nastoji uravnotežiti ideje koje crpi iz svijeta umjetnosti i povijesti s modernim, suvremenim motivima i novostima 21. stoljeća, a radu koristi organske materijale nepravilnih površina koje ručno dovršava. Na DFWZ-u se predstavila pomalo klasičnom i vrlo nosivom kolekcijom obojenom u vječnu crnu. A kako je publika pljeskom pohvalila njezine modele, tako je i Cristina pohvalila zagrebačko gostoprimstvo i Dreft Fashion Week Zagreb riječima kako je, unatoč tome što je mali, u njemu vidi puno potencijala i vrlo joj se sviđa. "Nije još kao u Milanu, ali ide prema tome", pohvalila je Cristina. 

Kruno Jedrijev prvom kolekcijom zaradio simpatije

Još jedan mladi dizajner koji se predstavio publici u Balonu Boćarskog doma je Kruno Jendrijev. Apsolvent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gdje je i uređivao modni prilog studentskog časopisa TnT, iskustvo je stjecao radeći u backstagevima mnogih modnih događanja te kao asistent Ivice Klarića. Sinoć je pokazao svoju prvu kolekciju, viziju ulične mode baziranu na crnim, bijelim i sivim kombinacijama uz izbijeljeni traper. 


"Napokon je sve završilo. Bio sam jako uzbuđen i vrlo sam zadovoljan kako je sve ispalo. Komentari su dobri i već sam dobio neke ponude", rekao nam je Kruno koji, iako je već nakon prve revije stekao simpatije publike i kolega, kaže kako bi volio da mu moda ipak bude hobi, a ne posao. "Najradije bi bio profesor i mladima prenosio znanje. A moda bi bila više kao hobi, na primjer, volio bi napraviti po dvije velike kolekcije godišnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Louis de Gama pedstavio romantične haljine za urbane princeze

Prvu večer DFWZ-a zatvorio je, na žalost ne i osobno, Louis de Gama, Portugalac s dugogodišnjom londonskom adresom. Nakon završene škole u Londonu radio je s Tristanom Webbberom, a prva samostalna kolekcija koju je predstavio na London Fashion Weeku osvojila je i publiku i kritiku. Od tada redovito sudjeluje na toj modnoj manifestaciji, a njegova se odjeća prodaje u dućanima diljem svijeta, preko Los Angelesa i Londona do Lisabona i Tokyja. I u Zagrebu je predstavio neke od svojih prepoznatljivih romantičnih svilenih haljina upotpunjenih čipkanim detaljima i kombiniranih pomalo stilski oprečnim, crnim šljokičavim tajicama.

Ema Gašljević pobjednica je natječaja "Young?Creative?Chevrolet!" u kategoriji mode


Sinoć je i po prvi puta u sklopu Dreft Fashion Weeka Zagreb, predstavljen je natječaj "Young? Creative? Chevrolet!'. Kroz četiri kategorije ovog internacionalnog natječaja održanog u suradnji sa službenim vozilom DFWZ-a studentima je pružena mogućnost da se afirmiraju i pokažu svoju kreativnost radeći na projektima Chevroleta. 


U kategoriji fotografije na trećem je mjestu rad studentice Akademije dramske umjetnosti Ane Mihalić, na drugom mjestu fotografija trojca s istog fakulteta, Pavla Krnjaića, Borka Vukosava i Nikole Zelmanovića, te pobjednički rad studentice Grafičkog fakulteta Irene Zrinščak. U kategoriji videa nagrade su osvojili Davor Oguić za treće mjesto, Darija Cikač, Neven Muretić i Matea Šarić za drugo mjesto dok su je nagrada za najbolji video pripala Davoru Konjikušiću, Gašperu Milkovičću Biloslavu i Nevenu Petroviću (svi studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu). Nagradu za vizualne umjetnosti osvojili su Rijana Hadžić, Tanja Hrgović i Draga Kovačić, zatim Mihaela Ćuk i Irena Borozni, te Nikola Vukalović i Alen Vuković za prvo mjesto (svi studenti Grafičkog fakulteta u Zagrebu). 

Među deset studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, finalista kategorije moda, čije smo radove sinoć vidjeli finalista kategorije moda, koje smo sinoć vidjeli, treće je mjesto pripalo je Ani Trišler, drugo Sanji Švraki, a prvu nagradu osvojila je Ema Gašljević, a bogate novčane nagrade uručio im je proslavljeni londonski dizajner, zvijezda DFWZ-a Marko Mitanovski. 

Kreativne mlade nade predstavljene su u sklopu tradicionalnog natječaja Pret-a-Desig 

Kroz tradicionalan natječaj mladih dizajnera Pret-a-Design predstavila se Sonja Brstilo kolekcijom MI (od minimalizam), Anđela Pavleka inspirirana slapovima, eksperimentirala je načinom padanja tkanina niz tijelo dok je Tatjana Livajić za nadahnućem posegnula u djetinjstvo. Ovratnicima i igrom volumena ženstvenost modela istaknula je Zrinka Hudi, a Daniela Martinović (Daniela M.) uspješno je spojila visoku modu s japanskom i londonskom uličnom modom. 

Goblene i čipkane PVC suknje fuzionirala je Zjena Glamočanin pod nazivom Zaboravljena umjetnost, dok se Mihaela Brajković poigrala kontrastima u koloritu. Svoju viziju za jesen-zimu 2010./11. dala je i Marinela Pekić, a kapuljače u kombinaciji s golim leđima bile su zaštitni znak kolekcije Maje Bedenić. Julija Katarina Kravos prikazala je košulje ljubičastih tonova, dok je Katarina Bilan predložila lepršave kombinezone, a Maja Mahnić pokazala kolekciju haljina prožetih futurizmom građenih iz sirove svile. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara