Video pregledan skoro 8 milijuna puta: Scene iz jadranskog bisera obišle svijet

Video pregledan skoro 8 milijuna puta: Scene iz jadranskog bisera obišle svijet
Screenshot: Facebook

UNATOČ najgoroj poplavi u posljednjih 40 godina, život u Veneciji teče više-manje normalno.

Restorani su puni vode, ali to ne sprečava goste da dolaze i konobare da ih poslužuju.

Po društvenim mrežama dijele se snimke i fotografije na kojima se vidi da su konobari jednostavno navukli gumene čizme kako bi poslužili goste. Snašli su se i gosti, pa do restorana dolaze u gumenim čizmama ili s najlonom preko cipela. U nekim restoranima konobari im dijele čizme kako im se noge ne bi smočile dok čekaju jelo.

Snimka je u 19 sati pregledana skoro osam milijuna puta.

Val lošeg vremena koji je u nedjelju zahvatio Italiju odnio je u ponedjeljak pet života i prouzročio zatvaranje mnogih škola, a voda je u Veneciji dosegnula rekordnu razinu.

Dvije osobe su izgubile život kada se drvo srušilo na njihov automobil nedaleko od Rima, a još jedna osoba je poginula na sličan način u Terracini, na obali južno od Rima.

Mladić je poginuo kada je na njega palo drvo nasred ulice u okolici Napulja, priopćile su vlasti, a starija je osoba smrtno stradala od pada komada pročelja na sjeverozapadu, blizu Savone.

Velik dio Italije bio je u stanju pripravnosti zbog olujnog vjetra, jake kiše i visoke plime.

U Veneciji je "acqua alta" (visoka voda) u ranim poslijepodnevnim satima dosegnula 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućuju da se hoda po suhom više nisu sigurni.

Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti pa su se mnogi turisti odlučili uzeti djecu na ramena i hodati kroz vodu koja im je bila preko koljena.

U nedjelju su gradske vlasti morale izmijeniti rutu maratona kojega se dio ipak trčao kroz vodu.

Ovo je šesti put u novijoj povijesti grada da je "acqua alta" premašila 150 cm: 1951. je bila 151 cm, 1979. 166 cm, 1986. 159 cm, 2008. 156 cm i u studenom 1966. rekordna 194 cm.

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na sjeveru (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abruzzu te narančasta na dobrom dijelu ostatka poluotoka i na Siciliji.

Sve škole u Venetu su zatvorene, kao i u Rimu, Genovi, Messini (Sicilija) i u mnogim gradovima u Pijemontu i u Toskani.

Škole u prijestolnici bit će zatvorene i u utorak, odlučila je tamošnja gradska vlast.

U dijelu gorja na sjeveru Veneta od subote je palo više od 400 mm oborina, a prognostičari najavljuju novu kišu.

Vatrogasci su diljem zemlje imali stotine intervencija. Zasad pristižu informacije o nekoliko ozlijeđenih, najčešće o padu drveća. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara