Volga odlazi u povijest

VOLGA, moćni sedan i simbol ruske automobilske industrije, prestat će se proizvoditi do 2007. godine. Tako je odlučeno u GAZ-u koji se okreće novim poslovnim poduhvatima.

Automobil koji je slavu stekao tijekom hladnog rata bio je simbol ruske tvornice GAZ-a (Gorki Auto Zavod) iz Nižnjeg Novograda. Samim time što je bio jedini luksuzni automobil dostupan u SSSR-u, Volga je bila san svih pravih Sovjeta.


GAZ 3102

Automobil koji je dobio ime po rijeci Volgi, pokraj koje je smještena tvornica bila je simbol bivšeg SSSR-a i cijelog Istočnog bloka.


GAZ-14 poznatiji kao "Chaika"

Crne Volge bile su omiljeni automobili sovjetskih državnika, posebno KGB-ovaca, a tako je ostalo i do danas. Naime, ponosni vlasnik jedne Volge je i ruski predsjednik Vladimir Putin.


Volga u najboljim danima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Volga nije mogla pratiti novitete koji neprestano dolaze s zapadnog i azijskog tržišta, a tu je i negativni imidž KGB-ovskog prometala, pa je odlučeno da se polako povuče iz prodaje.

GAZ će 2005. godine prozivesti 56 tisuća automobila, što je za sedam posto manje nego prethodne godine. U tvornici će se i dalje proizvoditi gospodarstvena vozila, prije svega brojne izvedbe minibuseva i teških teretnih vozila.


Volga karavan ili službeno GAZ 310221

Očito je da će se Rusi morati oprostiti sa sovjetskim trendovima i okrenuti se onima koje donosi 21. stoljeće. Sreća u nesreći je da 150 milijuna USD uloženih u reorganizaciju i modernizaciju tvrtke nije bačeno u vjetar. Upravo su tim ulaganjima stvoreni preduvjeti za mogućnost sklapanja zapadno-europskih automobila o čemu se ovih dana raspravlja među vodećim ljudima tvrtke.

Država je zainteresirana za ovu ideju i spremna pružiti financijsku pomoć. Nimalo čudno s obzirom da je GAZ jedna od bolje stojećih tvrtki u Rusiji. Primjera radi, radnik zaposlen u GAZ-u mjesečno zaradi oko 300 USD, što je gotovo četiri puta više od prosječne plaće u Rusiji.


GAZ-21 "Volga" - slavan i izvan granica SSSR-a

No , vratimo se Volgi. Cijena Volge u Rusiji iznosi nešto više od 55 tisuća kuna. 2004. godine GAZ je prodao 45.000 vozila, a plan je do 2008. godine udvostručiti prodaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara