Vrag možda nosi Pradu, ali papa Benedikt XVI ipak ne!

VEĆ SE duže vrijeme nagađa kako papa Benedikt XVI nosi crvene Pradine cipele iz kojih gotovo ne izlazi gdje god se na ovom svijetu uputio. Činjenica je kako se uvijek pojavi u nekoj od svojih svećeničkih haljina koje kombinira s istim crvenim cipelama na kojima nigdje ne stoji potpis brenda koji ih je napravio, međutim, neki su se modni znalci oglasili i rekli kako "papa nosi Pradu", što je mnoge podsjetilo na film "Vrag nosi Pradu", pa je ta činjenica potakla brojne kontroverze, pogotovo u kršćanskom svijetu koji se odmah uzburkao zbog "zlih jezika".

Bilo kako bilo, marka papinih crvenih cipelica ipak ostaje tajnovita. "Očigledno je papi pripisivanje marke Prada bilo potpuno netočno", stoji u vatikanskom časopisu  L'Osservatore Romano. "Takve glasine su apsurdne, pogotovo kad govorimo o papi koji je vrlo jednostavan i skroman. Na dan kad je bio izabran pokazao je koliko je skroman, pogotovo što se odjeće tiče, pa se na Trgu Svetog Petra pred publikom pojavio odjeven u skromni crni džemper", piše u vatikanskom glasilu.

Ipak, papin smisao za odijevanje i modu oduvijek je privlačio medijsku, pa i svjetsku pozornost. Prije tri godine, negdje oko Božića, papa se pojavio na prepoznatljivom balkonu na Trgu Sv. Petra te odjenuo "vrlo neobičnu, ali dotjeranu kapu koja je neodoljivo podsjećala na kapu Djeda Mraza", da bi se naposljetku uspostavilo kako je ta kapa bila "camauro", odnosno kapa od crvenog baršuna koju su razni pape nosili još u srednjem vijeku, a nerijetko su ih nosili i prilikom slikanja za portrete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Papa ne nosi Pradu, već Krista"

Isto tako, Benedikt XVI voli nositi kape koje su raskošne i skupocjene, baš poput onih od životinje hermelina, još jednog tradicionalnog detalja. Iako je u više navrata dokazao kako mu je moda vrlo bitna, pogotovo boje koje su uvijek usklađene, L'Osservatore Romano tvrdi kako papini odjevni interesi nemaju nikakve veze s modom već isključivo s liturgijom čiji su simboli iskazani kroz razne odjevne dodatke, pa tako i haljine i cipele. "Stoga, papa ne nosi Pradu već Krista", odriješiti su bili u vatikanskom časopisu, očigledno nesvjesni činjenice kako jedne papine crvene cipelice mogu nahraniti pola siromašnog afričkog sela, bile one Pradine ili ne.

L.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara