WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala špijuniranje

WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala špijuniranje
Ilustracija: YouTube

APLIKACIJA za razmjenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su kasno u ponedjeljak iz kompanije.

WhatsApp je početkom svibnja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera pozivom preko WhatsAppa, neovisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group koja izrađuje proizvode za Bliski istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list Financial Times.

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, "Pegasus", koji može uključiti mikrofon i kameru mobitela, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom istoku.

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućuju vladinim obavještajnim i policijskim službama istraživanje i sprječavanje kriminala.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad "imao sva obilježja privatne kompanije poznate po suradnji s vladama u proizvodnji 'spywarea' koji navodno preuzima funkcije operacijskog sustava mobilnog telefona".

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operacijskim sustavom Androidom, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sustavom Tizenom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara