Zabranjeno pušenje u Zagrebu obilježilo 35 godina albuma ''Das ist Walter''

Zabranjeno pušenje u Zagrebu obilježilo 35 godina albuma ''Das ist Walter''
Foto: Press

UŽARENA atmosfera i ''staro i mlado'' koje uglas pjeva hitove stare i preko 30 godina uobičajen su prizor na koncertima Zabranjenog pušenja, a tako je bilo i u subotu navečer u krcatoj maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, gdje je kultni rock-bend obilježio 35 godina od albuma prvijenca ''Das ist Walter''.

Koncert je počeo oko 22 sata, nakon nastupa predgrupe Mašinko, s antologijskim hitom ''Pos'o, kuća, birtija''. Nastavilo se sa ''Stanjem šoka'' i nizom drugih poznatih uspješnica, da bi završio nakon tri sata svirke i nekoliko biseva, nešto prije jedan sat poslije ponoći. Uz frontmena Seju Sexona, publiku su u neprekidno rasplesanom stanju držali Toni Lović na gitari, Branko Trajkov za bubnjevima, Robert Boldižar na violini, Dejan Orešković na bas gitari i senzacionalna Lana Škrgatić izmjenjujući na svojim vještim prstima saksofon, flautu i klavijature.

Posebna počast prideu u Sarajevu

Sejo je, u prepoznatljivom bosanskom stilu, u više navrata okupljene zabavljao šalama i vicevima, a osvrnuo se i na prvi gay pride u Sarajevu, održan u rujnu ove godine. Ispričao je tako Sejo vic o ocu kojega je sin pitao ''Tata, šta je to peder?''.

Publika je mogla čuti kako je to bilo kad je tata bio s komšijom Suljom u zatvoru, i kako su se ''voljeli'' kako bi razbili svakodnevicu. Vic je poslužio kao poveznica za pjesmu o vezi homoseksualaca ''Javi mi'', što je publika pozdravila pljeskom i ovacijama.

Gosti Žera i Mujo Snažni

Pušenju se u jednom trenutku na bini pridružio Dražen Žerić Žera iz Crvene jabuke, otpjevavši  hit ''Možeš imat' moje tijelo''. Posebno dirljivo bilo je i pojavljivanje Musafe Čengića zvanog Mujo Snažni, koji je s bendom snimio prve dvije ploče, a u Domu sportova na gitari je zasvirao ''Zenica blues''.

Jedna je gošća ipak nedostajala, ali se javila video porukom – Sassja, s kojom je pušenje snimilo jedan od novih hitova ''Kupi nas Ali''. Sassja je pozdravila raju s video zida, i ispričala se zbog nedolaska, jer je nedavno rodila i morala je ostati uz bebicu.

Zabranjeno pušenje je tako uz posebne dodatke svojoj vjernoj publici pružilo još jedno višesatno uživanje u vječnim hitovima poput ''Lutke s naslovne strane'', ''Balade o Pišonji i Žugi'', ''Karabaje'', i ''Počasne salve'', ali i u nešto rjeđe izvođenim pjesmama – poput ''Dana Republike''.

Zabranjeno pušenje nakon koncerata u Kanadi te splitskog i zagrebačkog koncerta, nastavlja turneju kojom obilježava 35 godina od objavljivanja albuma "Das ist Walter" koncertima u Australiji koji će se početkom studenog održati u Perthu, Sydneyu i Melbourneu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?