Zabrinjavajuće upozorenje: Uskoro više neće biti kave

Zabrinjavajuće upozorenje: Uskoro više neće biti kave

Foto: Instagram

KAVA, omiljeni napitak mnogih od nas, bez kojeg ne bismo mogli izgurati ponedjeljkom ujutro, mogla bi u ne tako dalekoj budućnosti potpuno nestati zbog globalnog zatopljenja.

Zabrinjavajući novi izvještaj Instituta za klimatske promjene sugerira da bi kava mogla u potpunosti nestati do 2080. godine, ako se nastavi porast temperatura na Zemlji. Prema tom izvješću, do 2050. godine polovica trenutnih poljoprivrednih zemljišta na kojima se uzgaja kava postat će potpuno beskorisna jer će više temperature zraka potaknuti prekomjerno razmnožavanje gljivica i nametnika.

"Ono što mi kao kompanija vidimo za deset, 20 ili 30 godina, ako se nastave trenutni uvjeti, jest velika opasnost za naš opskrbni lanac. Ako ćemo samo sjediti i čekati, posljedice klimatskih promjena bit će jako ozbiljne za naš opskrbni lanac, ali i sve ostalo naći će se u mnogo većem riziku", rekao je Jim Hanna, direktor za održivost u Starbucksu za Telegraph.

Gljivice kao što su lisna hrđa šire se Središnjom Amerikom, dok nametnici poput moljca sve češće napadaju bobice kave u Tanzaniji. Sve to može utjecati na okus kave, njenu količinu, a potom i cijenu.

"Bez snažne akcije za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, promjena klime smanjit će ukupnu površinu tla pogodnu za uzgoj kave za čak 50 posto do 2050. godine. Do 2080. godine divlja kava mogla bi u potpunosti nestati", stoji u spomenutom izvješću. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara