Zašto Hollywood toliko voli mafiju?

Zašto Hollywood toliko voli mafiju?
Screenshot: YouTube

PRIČE o mafiji, čini se, nepresušna su holivudska tema. "Irac", novi film Martina Scorsesea koji će u srijedu biti prikazan na Netflixu, priča je o mafijaškoj obitelji Bufalino i slavnom sindikalnom šefu Jimmyju Hoffi i posljednji je u nizu filmova u žanru koji zadivljuje publiku i filmaše već desetljećima. 

To ne iznenađuje, smatraju stručnjaci za pop kulturu, pošto mafijaške teme nude kombinaciju kriminala, obitelji, zločina i američkog sna. 

"To je žanr koji 'pogađa žicu', između fascinacije kriminalom i obiteljske dinamike s kojom se gledatelji mogu povezati", objasnio je David Schmid, urednik knjige "Nasilje u američkoj pop kulturi" i profesor na sveučilištu u Buffalu. 

"Irac" s Robertom De Nirom, Alom Pacinom i Joeom Pescijem u glavnim ulogama nastavlja niz od "Maloga Caesara" iz 1931. preko "Kuma" i "Obitelji Soprano" koji su požnjeli uspjeh i na kino-blagajnama i u cehovskim nagradama.

Scorsese se ovim filmom vraća talijansko-američkim temama koje je već istražio u "Dobrim momcima" i "Casinu". Očekuje se da će "Irac" biti među vodećim kandidatima za Oscara iduće godine.

"U mnogočemu, mafija je zamijenila vestern kao velika američka filmska tema", kaže Robert Thompson, profesor pop kulture na Sveučilištu Syracuse. 

"Suprotno geografskim granicama vesterna, filmovi o mafiji govore o određivanju urbanih granica, ali su ujedno i velike priče o useljavanju u stranu zemlju i teškom radu kako bi se preživjelo", dodao je Thompson. 

Velike američko-talijanske obitelji koje se okupljaju oko stola i večeraju 'pastu' gledateljima nude snažne likove za koje je moguće navijati čak i ako su s pogrešne strane zakona. 

Iznimno popularna serija "Obitelj Soprano" tome je dodala i novu notu, neurotičnog i emocionalno zbunjenog mafijaškog šefa. 

"To je dobro odjeknulo jer mnogi od nas rade posao koji ne žele", kazao je Schmid. 

Nasilje je ključan dio mafijaškog paketa, ali ono je mnogo manje krvavo nego u mnogim akcijskim filmovima. 

"Eksplicitno nasilni mafijaški filmovi ne bi bili tako popularni", tvrdi Schmid.

"Gledatelji se vole zanijeti romantičnim elementom useljeničkog narativa u kojem osoba koja je 'nitko' postane kum."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara