Žene lakše pronalaze "srodnu dušu"

NOVA je studija pokazala da žene mnogo lakše pronalaze srodnu dušu nego muškarci.

Ashley Novak sa Sveučilišta Adelphi u Garden Cityju zajedno s kolegicama dr. Janice Steil i Allison Newman, provela je putem interneta anonimno istraživanje na uzorku od 50 mladih, visoko obrazovanih, zaručenih parova. Znanstvenice su htjele utvrditi njihov doživljaj bliskosti u vezi, a ispitanici su morali upitnik ispuniti odvojeno.

"Mnoge se žene žele udati i vjerojatno se nadaju većem stupnju bliskosti u braku nego njihov zaručnik", rekla je Ashley Novak.

Rezultati istraživanja izneseni su na nedavnom godišnjem sastanku Američkoga društva psihologa.

Brojna su istraživanja pokazala da žene lakše razvijaju bliske veze nego muškarci, a Ashley Novak i dr. Janice Steil željele su utvrditi proteže li se ta razlika među spolovima i na ljubavne veze.

Rezultati istraživanja pokazuju da su žene procijenile kako u njihovoj vezi vlada mnogo veća bliskost nego što misle njihovi partneri.

Djevojke obuhvaćene istraživanjem misle da u njihovoj vezi vlada mnogo veći stupanj spolne, društvene i svake druge bliskosti nego što misle njihovi zaručnici. Ne samo što su optimističnije u ocjenjivanju bliskosti, nego se često nadaju velikoj bliskosti i nakon vjenčanja, dok njihovi zaručnici u to nisu baš toliko uvjereni.

Na pitanje zašto postoje takve razlike u doživljaju veze i očekivanjima između muškaraca i žena, znanstvenice ne znaju pravi odgovor, ali pretpostavljaju da se žene osjećaju sigurnije u otvorenom pokazivanju osjećaja, ranjivosti ili tajni jer su to naučile družeći se s drugim ženama. Muškarce se tradicionalno, od najranije mladosti, uči da ne budu previše otvoreni prema drugim muškarcima.

U prijašnjem istraživanju, 64 posto ispitanih udanih žena izjavilo je da su bliske s drugim ženama, dok je samo 11 posto oženjenih muškaraca reklo da osjeća bliskost s drugim muškarcima.

Žene koje misle da im nedostaje emocionalna bliskost u braku, mogu zadovoljiti tu potrebu s prijateljicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara