Znanstvenici konačno otkrili koliko bismo se često trebali tuširati

Znanstvenici konačno otkrili koliko bismo se često trebali tuširati

Foto: 123rf

U SUVREMENOM načinu života većina ljudi uključuje i tuširanje među svoje svakodnevne higijenske navike. No, koliko često bi se zapravo trebali tuširati?

Među stručnjacima još uvijek postoje oprečna mišljenja oko toga. Independent prenosi rezultate nedavnog istraživanja koje pokazuje da smo skloni možda čak i prečestom tuširanju. To istraživanje, provedeno na nekoliko britanskih sveučilišta, pokazalo je da se tri četvrtine ispitanih tušira ili kupa svaki dan - no to nije potrebno.

Dermatolog Stephen Schumack tvrdi da svakodnevno tuširanje može ozbiljno naštetiti koži. "Pretjerano tuširanje toplom vodom može ukloniti prirodna ulja koja koža izlučuje kako bi zaštitila svoje stanice. To može uzrokovati veću osjetljivost na bakterije i viruse, svrbež, suhoću i ljuskanje kože, pa čak i teža stanja kao što je ekcem", kaže Schumack.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo rješenje je pranje samo onih dijelova tijela koja zapravo proizvode neugodne mirise – pazuha i prepona. Na ostalim dijelovima tijela nema toliko znojnih žlijezda koje bi mogle uzrokovati toliko neugodne mirise da bi ih trebalo svakodnevno prati.

"Svakodnevno tuširanje postalo je uobičajeno tek posljednjih 50 - 60 godina pojavom kupaonica s tušem. Riječ je zapravo o društvenom pritisku, a ne o stvarnoj potrebi", tvrdi dr. Schumack. No, upravo je društveni pritisak jedan od faktora koji određuje mnoge stvari u ljudskim životima tako da će i ovu naviku stoga biti teško promijeniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara