11-godišnju djevojčicu je jednostavan trik spasio od otmice

11-godišnju djevojčicu je jednostavan trik spasio od otmice
Foto: 123RF

NEPOZNATE osobe koje bi mogle prići djetetu s lošim namjerama su noćna mora svakog roditelja. Istina je da takvi ljudi postoje, a djeca su naivna i moraju znati kako prepoznati vreba li ih opasnost.

11-godišnja djevojčica tako je šetala s prijateljicom u blizini parka u Phoenixu kad joj je prišao nepoznati muškarac koji je izašao iz bijelog terenca.

Rekao joj je da su njena braća sudjelovala u prometnoj nesreći i da su ga njeni roditelji poslali po nju. 

Djevojčica se dosjetila trika kojim je odlučila provjeriti govori li muškarac istinu i to joj je možda spasilo život.

Neznanca je upitala koja je “šifra”. Naime, s roditeljima se ranije dogovorila koju će riječ koristiti u slučaju da pošalju nepoznatu osobu po nju. 

Muškarac nije znao odgovoriti i odvezao se.

“Svaka čast roditelja ovog djeteta koji su s kćeri o tome razgovarali i dogovorili sigurnu riječ”, rekao je za USA Today šerif Mark Lamb.

“Nadamo se da će ovaj primjer osnažiti druge roditelje da obave s djecom takav razgovor i naprave plan kako bi dijete znalo što učiniti u takvim situacijama”, upozorio je.

Sigurna riječ ili lozinka je sistem koji je osmislila Zaklada Morcombe koju je osnovala obitelj Daniela Morcombea koji je nestao s 13 godina. 

Zadaća ove zaklade je osmišljavanje preventivnih strategija koje uključuju izradu liste pet odraslih osoba od povjerenja, obiteljsku lozinku, ne dijeljenje osobnih informacija i druge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara