Alkohol u trudnoći štetniji nego što se mislilo!

Alkohol u trudnoći štetniji nego što se mislilo!
Foto: Shutterstock
 
IAKO SE vjerovalo da malo alkohola u trudnoći, odnosno povremeno ispijena čaša vina ne može biti štetna, istraživanje u Danskoj je pokazalo upravo suprotno. Čak i vrlo male količine alkohola previše štete djetetu da bi ih se moglo preporučiti zbog zdravstvenih dobrobiti koje ima za organizam.
 
Tako ispijanje čak i vrlo malih količina alkohola povećava opasnost od razvojnih tegoba kod djeteta. Tako da je najbolje alkohol potpuno izbjegavati. Sjetite se da alkohol vrlo brzo prolazi preko posteljice na vašu bebu i njoj to zasigurno nije ugodno.
 
Odakle sad odjednom tolika štetnost alkohola ?
 
Ne šteti alkohol svakoj ženi i njezinoj bebi jednako, no s obzirom na to da svaka žena probavlja alkohol drugačije, organizam na njega drugačije i djeluje, pa je liječnicima mnogo sigurnije savjetovati potpuno izbjegavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Koji je najgori scenarij?
 
Alkohol u visokim mjesecima trudnoće može izazvati fetalni sindrom alkohola, što dovodi do više razvojnih problema kod djece kao što su problemi s govorom, mentalna retardacija i srčane mane.
 
Budući da nije dokazano da postoji sigurna količina alkohola, sve više stručnjaka savjetuje potpuno apstinenciju tijekom svih devet mjeseci trudnoće. Naravno, uvijek će biti i onih žena koje su konzumirale velike količine alkohola  i djeca su im svejedno rođena zdrava,  no ovo su doista stvari s kojima ne želite riskirati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara