Ispovijest trudnice: Nisam bolesna, samo sam trudna!

Ispovijest trudnice: Nisam bolesna, samo sam trudna!

Foto: Shutterstock

DONOSIMO vam ispovijest buduće mame Valentine koja je tek nedavno objelodanila vijest o svojoj prvoj trudnoći. Iako je isprva sumnjala da ju mnoga pitanja koja joj okolina postavlja živciraju zbog ludovanja hormona, s vremenom je shvatila da ipak nije problem u njoj. Pročitajte njezinu ispovijest i potrudite se da izbjegnete ova pitanja kada se u vašoj blizini nađe trudnica.

„Dragi prijatelji,

Volim i cijenim vašu brigu za mene, podršku koju mi pružate i dokazujete mi koliko sam zapravo posebna. Ali… uvijek ima neko ali, zar ne? Zbog vaše brige postajem sve nervoznija, fitilj mi je sve kraći i često se uhvatim kako sjedim jadna i tužna i samo želim da sve to što prije završi da me prestanete tretirati kao teško bolesnu mutavu ženu. Mislila sam da sam spremna postati majkom kada sam ugledala dugo očekivani plusić. Zahvaljujući vama počinjem sumnjati da sam bila potpuno u krivu.

Mučnine koje me ubijaju i prebiranje po tanjuru kao malo razmaženo dijete jer mi se od većine hrane diže želudac zaslužni su što se osjećam kao da me pregazio kamion, a ne kao da u meni raste novi život. Zašto su trudnice na slikama uvijek tako lijepo nasmijane? Voljela bih vidjeti odakle trudnici snaga i volja da blista. Kako mrtvo blistanje? Blista samo moje orošeno čelo nakon 5 povraćanja u danu, a još nisam dočekala ni vrijeme ručka.

I tako premorena i bezvoljna bila sam sretna. Dok nisu počeli prijatelji i obitelj sa svojim prelošim utjehama.

Prijateljica me posjetila jutros da nadoknadimo sve trač partije koje smo propustile u zadnjih deset dana koliko nismo ulovile vremena.

„Dođem ti na kavu!“

Već tada mi je bilo jasno da će to biti najteža kava u mom životu.

Miris kave iz dana u dan postaje mi sve više odbojan, iako sam donedavno bila najpoznatiji kvartovski kavopija.

No, dobro, ne mogu ju opet „otpilit“ naljutit će se. I onda se lovim u koštac sa svojim mislima koje vrište – Trudna si, tebi se trebaju prilagođavati!
Ignoriram misli i počinjem s pospremanjem stana koji izgleda kao da već imam petero djece u svom domu. Super stvar je što sam konačno pronašla slušalice i čep od parfema koji su misteriozno nestali prije par dana. Ali sam prilikom pospremanja razbila novo rumenilo, pa sam tako odmah kompenzirala za oduševljenje zbog slušalica koje je kratko trajalo.

Ana dolazi i već s vrata počinje u svom stilu. Full je pozitivna osoba, ali neprestano kuka. Zapravo se ne sjećam kada sam zadnji put pričala s njom, a da ona nije kukala. I bez obzira na to svi ju doživljavaju kao totalnu pozitivku. Ja to želim naučiti.

„Draga, ja ne znam kako ti možeš bit cijeli dan u stanu! Baš mi loše izgledaš!“

No shit, Sherlock, voljela bih tebe vidjeti da si umjesto „špricanja“ i novih noktiju danas odradila smjenu nad wc školjkom. Pregrizi jezik, Valentina, sve su to hormoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu je očito bilo dosta priče o meni, nastavila je Ana o svakoj trudnici omiljenoj temi.

„Ne znam kaj ću, ne mogu zakopčati one svoje svijetle trapke. Moram pod hitno na dijetu!“

Doista, trudnici ćeš govoriti o tome kako ne možeš zakopčati trapke? Ženi koja za mjesec dana više neće stati ni u vlastite spavaćice? Opet grizem jezik i objašnjavam da je to ziher od PMS-a. Daj, ajde, znaš da su žene u PMS kao buhtlice. Kad „procuriš“ samo ćeš se ispuhati kao balon. Ana potvrđuje moje tvrdnje, stvarno je PMS, a u meni tiho i duboko titra ljubomora. Ipak se nije udebljala.

Da bi se osjećala bolje treba mi dobra trač partija, a ne da ja tješim mršavicu jer ne stane u omiljene hlače. I počelo je…

Srela je najzgodniju curku iz srednje, uvijek je parala nosom oblake, a sada s 20 kila viška šeta blizance po špici. Ovo je već bolje… Mislim, možda ću ja tako za par mjeseci, ali sada me tješi činjenica da ima debljih ljudi od mene.

Nakon što smo prožvakale malo o kremicama, novoj homemade maski za lice koju je isprobala i njezinoj neprežaljenoj ljubavi Ana se odjednom vratila na mene.

„Jesi sretna? Uzbuđena? Misliš da si spremna na to?“

Naravno da sam sretna, zašto svi imaju potrebu pitati trudnicu je l' sretna. Čak i ako nije, nijedna to sigurno neće priznati. Uzbuđena sam. Pa koja žena bi pristala da se 9 mjeseci osjeća ovako ako ju na kraju tog puta ne čeka čudo prirode, malena štruca s ručicama, nožicama, štruca koja će jednog dana narasti, hodati, pričati i smijati se. Ta malena točkica će jednog dana biti odrasla osoba, pa tko ne bi bilo uzbuđen zbog toga.

Jesam li spremna? Tu gutam knedlu. Bila sam spremna na sve. A onda su svi počeli s pitanjem jesam li spremna. Sad više nisam.

Zašto svi imaju potrebu spomenuti vijest o trudnici iz Tunguzije kojoj je otkrivena neka nova bolest? Ili spomenuti sve koji su u zadnjih 10 koljena u njihovoj obitelji imali problema u trudnoći. Svaka trudnica je svjesna da u trudnoći 100 stvari može poći po zlu i većinu vremena taj strah je uvijek tu negdje, najmanje što mi treba je da me netko iz dana u dan na to podsjeća.

Ana je otišla na špicu, a ja sam otvorila svoj maleni prozor u svijet (čitaj:laptop) i krenula ti pisati. Da, baš tebi!

Imaš trudnu frendicu? Nemoj misliti da ne želi da se vidite, al imaj razumijevanja.

Ne ponašaj se kao da je bolesna. Ono što svakoj ženi treba, pogotovo kad kao ja mora na bolovanje jer su mučnine toliko česte da ne može normalno funkcionirati pa je primorana biti pomalo odsječena od svog svijeta, budi normalna. Ponašaj se kao i prije. To što je trudna ne znači da joj se cijeli svijet vrti oko trudnoće.

To je još uvijek ona ista tvoja frendica. Samo se malo udebljala :)
Suzdrži se od davanja previše savjeta. Sjedni, poslušaj, ili nemoj slušati, barem se pravi da slušaš dok razmišljaš o premalim trapkama koje pred njom NE SMIJEŠ spominjati. Smijte se zajedno! Cijenim dobar savjet, ali kada ga zatrebam, znat ćeš! "

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara