Dijete vam je stalno gladno: Mogući razlozi

Foto: Shutterstock

IMATE mališana koji je stalno gladan, ili želi jesti u neprikladno vrijeme, primjerice, upravo nakon večere koju nije htio jesti jer "nije bio gladan". Koji bi mogli biti razlozi čestoga traženja hrane?

1. Nepravilan ritam hranjenja

Ako dijete traži hranu svaki put kada sjedne u automobil ili pred televizor, lako je moguće da želi jesti iz posve nekih drugih razloga, a ne gladi. Znaju da će traženjem hrane zasigurno dobiti roditeljsku pažnju, ali i točno onu hranu koju su poželjeli. Pokušajte uvesti red u obroke, po mogućnosti jesti zajedno kao obitelj u određena doba dana. To će im pomoći da reguliraju unos hrane i jedu hranu koja je zdravija, što će smanjiti česte zahtjeve za usputnim, brzim zalogajima.

2. Osjećaju se zakinuto

Jedenje u nedostatku gladi često se javlja kod djece koja imaju tendenciju debljanju pa im roditelji zbog toga ograničuju porcije tijekom obroka. Primjerice, zabrane mu slatkiše nakon ručka, što dovodi do toga da postaje njima opsjednut pa ih potajice pojede triput više. Dok jedete redovite obroke, dopustite djeci da sama odluče kada su gotova. Djeca koju smo maloprije spomenuli isprva će jesti više, ali s vremenom će naučiti jesti onoliko koliko im treba, a ne više od toga. Pazite da obroci budu uravnoteženi i u njih pažljivo uključite i slatkiše ili neku drugu hranu koju djeca vole. Također pazite da se i vi ne prejedate jer time pružate primjer svome djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Premalo pojedinih nutrijenata

Pazite da djetetova prehrana bude uravnotežena, što znači da treba unositi optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti i vlakana. To što ste vi uvjereni da se zdravo hranite jedući samo rižu i povrće ili proteine bez ugljikohidrata, ne znači da je to dobro i za vaše dijete koje je u razvoju i kojemu nedostaje neka vrsta hrane.

4. Na stolu nema ničega što voli

Ako za obrok pripremite nešto za što znate da vaše dijete ne voli, ono će pojesti nekoliko zalogaja na vaše inzistiranje i reći da više ne može. I vratiti se za pola sata - gladno. Pazite da djeca vole obroke koje pripremate za cijelu obitelj, ili barem neke od namirnica koje su na stolu i od kojih će se moći najesti.

5. Zaista je gladno

Djeca rastu u naletima, a takav im je i apetit. Nekih dana neće biti pretjerano raspoložena za jelo, a ponekad će biti stalno gladna i tražiti još. Pazite da obroci budu uravnoteženi, a ako vas traže još, ponudite im neki zdravi, ali hranjivi međuobrok, npr. orašaste plodove i voće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara