Hranite li previše svoje dijete?

Foto: Shutterstock

"SAMO da je sito i čisto", stare su "upute za upotrebu" kada su djeca u pitanju. Međutim, roditelji često griješe tjerajući dijete da jede više nego što mu treba. Kako to prepoznati?

1. Dijete odguruje sve što mu stavite na tanjur i ne želi završiti obrok. Ako tjerate dijete da pojede sve s tanjura nećete ga naučiti prepoznati kada mu je dosta. Kada dijete više ne želi jesti, pričekajte nekoliko minuta i ne tjerajte ga da dovrši porciju ako ne može.

2. Nije previše gladno u vrijeme obroka. Većina roditelja koji smatraju da imaju male izbirljivce zapravo imaju djecu koja jedu previše slatkiša pa nisu gladna kada dođe vrijeme obroka. Prije nekoliko desetljeća međuobroci su se uglavnom sastojali od voća, a sada su to kolačići, krekeri, kupovni pudinzi i slično, koji drugačije utječu na djetetov metabolizam.

3. Servirate mu porciju kao što je vaša. Djeci ne treba porcija za odrasle. Standardna mjera, kako za odrasle, tako i za djecu, jest veličina koja odgovara dlanu onoga koji jede. A što se tiče grickalica, preporučena mjerica je - onoliko koliko djetetu stane u šaku.

4. Prva stvar kojom tješite dijete su slatkiši. Ono što mu zaista treba vjerojatno je zagrljaj, malo tišine ili voda. Možda mu je jednostavno dosadno. Pokušajte otkriti u čemu je problem prije nego što posegnete u kuhinju za rješenjem.

5. Odjeća mu postaje pretijesna u širini, a u dužini mu i dalje pristaje.
Ako vaše dijete dobiva na težini, a ne raste, to je znak da jede više nego što mu je potrebno, piše portal Parenting.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara