Djeca- naši najbolji učitelji

Djeca- naši najbolji učitelji

Foto: Shitterstock

KADA postanete roditelj imate osjećaj da je sve jedna velika briga. Umjesto da se prepustite osjećaju nemoći i straha, neka vas vaše dijete nauči ispravnom pogledu na svijet.  


Bez straha
 
Vaše dijete još nije naučilo što je to strah i za njega je svijet trenutno predivno i zanimljivo mjesto. Djeca još ne mogu razumjeti da njihova djela uvijek nose neke posljedice. Iako vam taj dio zadaje najviše brige kada je odgoj u pitanju, upravo iz njega možete puno naučiti. Kao odrasli imamo strahove koji su posljedica našeg životnog iskustva, ali potrebna je samo sekunda da se prisjetite kako je to biti dijete, uzmete djelić njegova avanturističkog duha i primijenite ga na svoj "odrasli" život. Odrasli se brzo zasite i nemaju volju dalje istraživati razne ideje, dok su djeca znatiželjna i žele razumjeti baš sve. Najlakše se zakopati u rutinu, ali potrudite se biti više kao vaše dijete i iskoračite iz svoje poznate svakodnevice. Ne razmišljajte o posljedicama nego o djelima i iznenadit ćete se što ćete sve otkriti, ali i za što ste sve sposobni. 
 
Oprosti i zaboravi
 
Jeste li primijetili kako,  nakon što ste pola sata grdili dijete jer je markerima pošaralo zid u dnevnoj sobi, vi jednostavno ne možete prijeći preko stvari i zaboraviti. Umjesto toga vi ćete još satima razmišljati kako se to moglo dogoditi i to će vam uništiti dan. Za razliku od vas, već nakon pet minuta, dijete dolazi, kaže da vas voli i pita može li dobiti jedan keks. Ono je potpuno zaboravilo vašu epizodu ljutnje. Vaše dijete vas voli bezuvjetno, a uz to djeca nemaju mogućnost procesuirati stvari i događaje. To znači da je šteta napravljena i da nastavlja kao da se ništa nije dogodilo. Tako bi trebali i vi. Nakon što ste kazali djetetu sve što ste trebali u vezi crtanja po zidovima, konstantno premotavanje filma u glavi i mumljanje o tome neće vam donijeti nikakvu korist. Trebate biti u stanju ostaviti bilo kakav oblik konflikta iza sebe, s odraslima ili s vlastitom djecom, umjesto da postanete ogorčeni. Život je prekratak da bi ga proveli u ljutnji. 
 
Budite ponosni
 
Vaše dijete je upravo prepoznalo slovo A u knjizi i ne može biti sretnije i ponosnije na sebe, kao ni vi. Djeca ne znaju kako ne biti ponosna na sebe, jer još nisu naučila kako biti samokritična i sve uvijek gledaju pozitivno. Mamama je nekako lakše vidjeti negativne stvari u životu i gomilati pohvale o drugima, ali nikada o sebi. Činjenica je da bi uvijek trebale biti ponosne na sebe, čak i kada se radi o sitnicama, jer kada se sami brinete o djetetu nekada je i kuhanje ručka pravi pothvat. Kako bi lakše vidjeli ono dobro u sebi, svaki dan  zapišite na papir pet stvari zbog kojih ste dobra mama. U početku će vam možda i biti neugodno, ali nakon nekoliko dana počet ćete shvaćati koliko ste fantastični i vidjet ćete sebe očima djeteta. I ne zaboravite, ono slovo A prepoznalo je samo zato što ste ga vi naučili. Bravo mama!
 
Jednostavne stvari
 
Svaka minuta svakog dana novo je i nevjerojatno iskustvo za vaše dijete. Zar ne bi bilo divno kada bi se i vi tako divili svemu? "Mama, gle list", "Vidi avion" i ostale sitnice koje vam nekada mogu ići na živce, vašem djetetu su stvarno posebne. Pokušajte podijeliti s njom to čudo. Kako bi potpuno razumjeli svoje dijete koje se divi životnim sitnicama, na jedan sat se pretvarajte da ste ono. Otiđite u park i uživajte u spuštanju toboganom, vrtite se na vrtuljku ili jednostavno trčite parkom (ne zaboravite povesti dijete sa sobom, jer bi vas inače mogli malo čudno gledati). Ako ništa drugo vaše dijete će uživati kad vas vidi kako uživate. U životu uvijek imate dvije opcije: promatrati ili sudjelovati. Budite sudionik života i pustite sudbini da vas vodi. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Mantra za mame
 
Svaki dan promatrajte kao avanturu, jer samo se sami možete izvući iz rutine. Vaše dijete ne razmisli dva puta prije nego se razveseli zvonu na vratima, a ne bi trebali ni vi.
 
Neka vas ne bude strah pomaknuti granice, vaše dijete to radi svaki dan, a rezultat je skoro uvijek izvrstan (čak i kada to pomicanje stavlja vaše strpljenje na kušnju).
 
U životu ne postoji neuspjeh, samo povratna informacija. Vaše dijete svakodnevno uči iz iskustva, ali sigurno niste primijetili da se grize zato što se danas uspjelo poigrati samo s tri od pet lutaka. Primijenite i na sebe tu logiku sljedeći put kada uspijete popeglati "samo " tri mašine veša.
 
Zapitajte se kada bi sve bilo moguće, što bi vi učinili? Vaše dijete ni ne pomišlja na to kako neće uspjeti, što znači da će probati sve. Ne morate se baš odmah popeti na Everest, ali krenite tako što ćete se, nakon šest mjeseci premišljanja, napokon učlaniti u teretanu.  
 
Vi to možete. I sami ste jednom bili dijete i znate kako je to kad je sve jednostavno. Gledajte na sebe kao na bijelo platno, baš kao što je vaše dijete sada, i polako skidajte slojeve boje koji su se nakupili kroz život. Vratite se na početak i uživajte!
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara