Djeca uz računalo ranije nauče slova

Foto: Shutterstock

IAKO znanstvenici često ističu negativne utjecaje tehnologije na djecu, nedavna je studija, objavljena u australskom časopisu Journal of Paediatrics and Child Health, pokazala da četverogodišnjaci koji se koriste računalnom ranije nauče slova.

U posljednja je dva desetljeća broj djece koja imaju pristup računalima dramatično porastao. Djeca svakodnevno koriste tablete, laptope i pametne telefone kao izvore zabave i učenja. Znanstvenici su sada otkrili i pozitivnu vezu između dječjeg korištenja računala i općenite spremnosti za školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o prvom velikom istraživanju kojemu je cilj bilo pronaći povezanost između korištenja računala i učenja slova, i u kojemu je sudjelovalo ukupno 1 539 četverogodišnjaka. Testirani su im poznavanje slova, fonološka svijest, artikulacija te neverbalna inteligencija. Rezultati su zatim bili uspoređeni s upitnikom o vremenu koje dijete provodi za računalom, koji su ispunili roditelji.

Otkriveno je da oko polovice djece koristi računalo na tjednoj bazi, kao i da vrijeme provedeno za računalom mnogo više utječe na poznavanje slova nego vrijeme provedeno pred televizorom. Iako studija ne otkiva uzrok posljednjeg otkrića, sugerira se da bi dječje korištenje tipkovnice moglo biti ključno za učenje slova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara