Djeci treba sedam minuta intenzivne vježbe dnevno, ali većina ne vježba ni toliko

Foto: Shutterstock

DJECI dnevno treba sedam minuta zahtjevne fizičke aktivnosti kako bi ostala zdrava i poželjne tjelesne težine. Iako se ne čini mnogo, većina djece ne vježba ni toliko.

Istraživanje predvođeno znanstvenicima sa Sveučilišta Alberta iz Kanade te provedeno uz suradnju s kolegama sa sveučilišta Queen, Manitoba i Newcastle objavljeno je ranije u časopisu Archives od Pediatrics & Adolescent Medicine. Pokazalo je da djeca dnevno trebaju sedam minuta vježbe kako bi se spriječili skupljanje kilograma i pretilost. Međutim, trening mora biti intenzivan.

Istraživanje je provedeno na 600 djece u dobi od devet do 17 godina. Izmjereni su im težina te opseg struka, a redovito je mjeren i krvni tlak. Sedam su dana nosili uređaj koji je mjerio razinu njihove fizičke aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeca su 70 posto vremena provodili u sjedećim aktivnostima, 23 posto u laganim, nešto manje od sedam posto vremena bavili su se umjerenom fizičkom aktivnošću, a samo 0,6 posto intenzivnom. Dječaci su u prosjeku aktivniji od djevojčica.

Kratka intenzivna vježba učinkovitija od umjerenog dužeg treninga

Dokazano je i da djeca, što su aktivnija, imaju manje šanse za prekomjernu težinu. Djeca s prekomjernom težinom koja su pojačala uobičajenu aktivnost te su se počela baviti intenzivnom, smanjila su opseg struka. Međutim, djeca koja su se bavila blagom ili umjerenom aktivnošću nisu postigla tako dobre rezultate, čak i kada su produžili vrijeme treninga.

"Žustar hod nije dovoljan. Djeci uz blagu ili umjerenu aktivnost treba vježba velikoga intenziteta. Postoji snažna korelacija između pretilosti, kondicije i aktivnosti", objasnio je vodeći znanstvenik Richard Lewanczuk medijima.

Istaknuo je važnost uvrštavanja žestoke aktivnosti u dnevnu rutinu djeteta, posebice u školske programe jer bi ih tako sva djeca morala izvoditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara