Dodatni tanjur: Zašto je imaginarni prijatelj važan i kada se trebate zabrinuti?

Foto: Shutterstock

ISPRVA vam je imaginarni prijatelj vašega djeteta za stolom bio simpatičan, ali sada je odlučio da mu treba poseban stolac, pribor za jelo, čaša i uspavljivanje... Zašto je izmišljeni prijatelj važan i kada se trebate zabrinuti?

Dječja prijateljstva važna su za razvoj njihovih socijalnih vještina. Imaginarni prijatelj, ili više njih, način su na koji djeca rješavaju društvene situacije u sigurnom okruženju.

Je li to normalno?


Roditelji su često zabrinuti jer misle da pojava imaginarnoga prijatelja implicira da nešto nije u redu. Međutim, to je normalna pojava u razvoju. Djeca si stvore prijatelja koji im pravi društvo dok se osjećaju usamljeno ili da ih utješi kada su tužna ili pod pritiskom. Imaginarni prijatelj razumije sve njihove probleme.

Takvo im prijateljstvo daje osjećaj sigurnosti, primjerice, kada trebaju biti sam u krevetu i strah ih je mraka. Djeca nemaju verbalni kapacitet za detaljno izražavanje osjećaja pa im izmišljeni prijatelji pomažu pri razumijevanju i rješavanju problema. Nemojte djecu zbog toga zadirkivati ili grditi.

Prema prirodi imaginarnoga prijatelja često možemo zaključiti što djetetu treba ili nedostaje. Ako je cijelo vrijeme "u društvu" medvjeda, moćnoga čarobnjaka ili vojnika, vjerojatno ga je nečega strah pa izmišlja prijatelja koji će ga zaštititi. Ako izmišljeni prijatelj redovito radi nepodopštine, znači da isprobava granice i slobodu koja mu je dopuštena. Ako se "prijatelj" prema njemu loše odnosi, vjerojatno ima problema sa samopoštovanjem.

Trebate li se zabrinuti?

Ako vaše dijete počne poprimati osobnost imaginarnoga prijatelja ili vjeruje da su zapravo ista osoba, vrijeme je da se umiješate. Kao roditelj trebate utjecati na odnos s izmišljenim, kao i s pravim prijateljima. Ponašajte se kao da zaista postoji, pitajte dijete je li se sa svojim prijateljem lijepo igrali i sl.

Neki su imaginarni prijatelji vrlo zločesti i kroz njih možete djecu učiti kako se nositi s teškim situacijama i ljudima jer u ovom kontekstu mogu kontrolirati situaciju i ne može im se dogoditi ništa loše.

Većina djece ima izmišljene prijatelje nekoj od prijelaznih razvojnoj faza. Kada dijete bude spremno, prijatelj će otići. Do onda - servirajte za još jednoga člana obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara