Duda varalica? Je li zaista potrebna

Foto: Shutterstock
 
MNOGI uz slatku usnulu bebu odmah povezuju i dudu varalicu. Duda varalica postala je simbol kada su u pitanju bebe. Duda je i simbol Index mama.
 
Ipak, oko dude varalice i dan danas se vode rasprave. Treba li ih koristiti, u kojim slučajevima, hoće li duda ugroziti dojenje, postoji li poveznica između dude i krivih zubića, je li duda uzrok djetetovom zakašnjelom govoru?
 
A zatim slijedi i odvikavanje od dude varalice. A nitko ne voli odvikavanja...
 
Utjeha
 
Sasvim je razumljivo da vam je, dok je dijete još sasvim maleno, jako bitno utješiti ga na bilo koji način. Ako plače, nemirno je, čini se da ga nešto muči, ne može se uspavati ili se budi noću...vjerojatno su vam savjetovali da probate s dudicom.
 
No dati dudu ili ne osoban je izbor svakog roditelja. Nekome će duda varalica uvelike olakšati svakodnevicu jer će dijete konačno postati zadovoljno (ako pretpostavimo da je prije nego je okusilo dudu bilo nervozno i plačljivo).
 
Katkada djeca povezuju dudu samo s određenim radnjama, i to je sasvim u redu dok su djeca malena. Primjerice "duda služi samo za spavanje", pa kada dijete ide na spavanje, dnevno ili noćno, ponudite dudu i ono zaspi bez problema.
 
No preko dana, duda je nepoznat pojam. Ili utjeha pri udarcu ili kad je dijete uznemireno. Tada se pojavljuje "spasiteljica duda".
 
"Ne" dudi
 
S druge strane, mnogi smatraju kako djeci duda uopće nije potrebna, ni kao utjeha ni kao pomoć za lakše uspavljivanje. Smatraju da tu naviku, zapravo, nameću odrasli stavljajući dudu djetetu čim je uznemireno ili plače. Ipak, postoje i mališani koji dudu odbijaju, izbacuju je iz usta.
 
Pedijatri danas ne zabranjuju uporabu dude, ali se, ipak, ograđuju kada se postavlja pitanje “za ili protiv” dude. 
 
Briga i higijena
 

Ako ipak spadate u skupinu roditelja čija su djeca "dudoljupci" pripazite da ju prije prve upotrebe uvijek sterilizirate prokuhavajući ju u vrućoj vodi. Dudu zamijenite novom svaka dva mjeseca i, naravno, ako na dudi primijetite pukotinu ili oštećenje.

Nikada, ali baš nikada ne umačite dudu u šećer ili med jer to može prijeći u naviku a i oštećuje djetetove zubiće. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara