Film "Dječja posla": Pogledajte kako je živjeti s dijabetesom tipa 1

Film "Dječja posla": Pogledajte kako je živjeti s dijabetesom tipa 1
Screenshot: Youtube
 
CILJ FILMA „Dječja posla“ koji je udruga 3L snimila u suradnji s Fade In-om je informiranje, osvještavanje, senzibilizacija i edukacija javnosti  te propitivanje socijalnih tema povezanih sa zdravstvenim potrebama djece oboljele od dijabetesa tipa 1. Sudionici filma su djeca u dobi pet do osam godina te njihovi treneri i učiteljica.
 
Udruga 3L u suradnji s Fade In-om snimila je početkom ove godine film na temu dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti od koje sve češće obolijevaju djeca i mladi. U filmu „Dječja posla“ o životu s dijabetesom govori se iz dječje perspektive te iz perspektive „promatrača“. „Promatrači“ su osobe iz društva koje rade s djecom te svojim stavovima i pristupima utječu na kvalitetu njihovog života. Od tabu teme do otvorenog pristupa, od isključivanja do davanja potpune slobode kontrole razina šećera u krvi, od odbijanja preuzimanja odgovornosti do raspodjele koja je vrlo bitna za zdrav psihosocijalni razvoj djeteta – pravila nema. 
 
U filmu sudjeluju djeca u dobi od pet do osam godina i govore nam što žele biti kada odrastu, čime se bave, što vole. Dijabetes tipa 1 njima je sastavni dio života i ne predstavlja prepreku u ostvarenju snova. U vrtiću, školi i na izvanškolskim aktivnostima ne postoji standardizirani pristup djetetu s posebnim zdravstvenim potrebama već on ovisi od institucije do institucije, od osobe do osobe. Učiteljica kaže „bojimo se onoga što ne poznajemo“.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
Bartol, učenik drugog razreda tijekom nastave u učionici može koristiti mobitel kako bi se po potrebi čuo s roditeljima, po potrebi si izmjeri razinu šećera u krvi, daje si terapiju inzulinom, može izaći iz učionice, ima dostupnu hranu koja mu je potrebna, prilagođeno je vrijeme zajedničkog obroka razreda te mu osoblje škole pomaže u planiranju obroka sukladno terapiji. Taj pristup ne utječe na kvalitetu nastave, a Bartolu pruža mogućnost pravovremene  i slobodne brige za svoje zdravlje.
 
Na pitanje „zašto se na taj način organizirala nastava, zašto su Bartolu dopuštene stvari koje drugim učenicima nisu?“ učiteljica odgovara: „Zato što su to njegove potrebe“. 
 
Film „Dječja posla“ premijerno je prikazan na HTV3 30. travnja. "Kid's stuff", odnosno film "Dječja posla" titliran na engleski možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=I9ohqAlX6M8
 
Sve vijesti vezano za film možete pratiti na fb stranici Dječja posla/Kid's stuff.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara