Iskrenost je najveća vrijednost i donosi zdravlje

Iskrenost je najveća vrijednost i donosi zdravlje

Foto: Shutterstock

ISKRENOST i zdravlje usko su povezani, što dr. Candace Pert u knjizi Molekule emocije znanstveno pojašnjava. Djelovanje "istine" proizlazi iz dubokog fiziološkog razloga.

Imunološki sustav, sustav žlijezda i mozak dio su komunikacijske mreže, dvosmjernog sustava u kojem nema hijerarhije. Zdravlje sustava ovisi o brzini i kvaliteti čitanja informacija, o nizu brzih povratnih sprega kao u primjeru jedrilice i kormilara koji odgovara na informacije iz okoliša, na smjer i jačinu vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fiziološki, ta psihoimunoendokrina mreža komunicira informacijskim molekulama koje se vežu na specifične antene na vanjskom dijelu staničnih membrana. Brzina i kvaliteta prijenosa informacija u stanicu, koja opet fiziološki odgovara informacijama, ovisi o kvaliteti te "veze". Preživljavanje, odnosno vezane funkcije organizma npr. prehrana, seks, disanje i druge, emocionalno su usmjerene. Upravljane su informacijskim molekulama.

Suvremeni uvjeti i način života na različite načine ometaju komunikacijsku mrežu

Suvremeni uvjeti i način života na različite načine ometaju komunikacijsku mrežu, umanjuju sposobnost preživljavanja i održanja zdravlja, između ostalog. Toksini iz okoliša smanjuju provodljivost biološke struje i prenaprežu antene, receptore spolnih hormona. Toksini koje unosimo hranom, primjerice izolirani šećer, preplavljuju antene te smanjuju njihovu osjetljivost. Opijati koje unosimo u organizam zauzimaju "položaje" za vezanje onih prirodnih. Na sve to dolazi život u laži koji unosi kaos i time dodatno slabi i remeti komunikacijsku mrežu.

Emocije povezuju sve sustave i koordiniraju biologiju. Iskrenost prema sebi i drugima presudna je zbog jasnoće namjere, sinkronizacije misli i ponašanja, odnosno fiziologije organizma. Iskrenost znači dosljednost samome sebi, držanje riječi koje smo dali drugome i/ili sebi, čestito življenje. Emocije su zbrkane ako govorimo jedno dok činimo drugo, ako smo podvojeni i djelujemo mehanički. Kaos u komunikaciji, odnosno u organizmu, događa se ako fiziološki procesi nisu dosljedni i usmjereni.

Govoriti istinu i iskreno živjeti uvjet je za brzu povratnu spregu, održanje energije, održanje zdravlja i preživljavanje. Iskrenost je vrijednost koju kao roditelji trebamo prenositi, u prvom redu svojim primjerom, djeci, novim naraštajima. Jeste li iskreni?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara