Kada bi djeca trebala početi tipkati?

Foto: Shutterstock

RAČUNALA su danas posvuda i djeca tipkaju odmalena. Koje se doba preporučuje kao idealno za početak tipkanja?

Iako ste ambiciozni i želite da vam dijete što prije što brže tipka, uzmite u obzir da se to, s obzirom na razvoj motorike prstiju, preporučuje tek oko sedme ili osme godine života. Dijete je dovoljno razvijeno za tipkanje tek u toj dobi jer tipkanje zahtijeva sposobnost izoliranih pokreta prstiju te formiran dlanovni luk. Međutim, to ne znači da prije toga trebate djeci zabraniti sjedenje za računalom. I vrtićka se djeca povremeno mogu igrati te učiti gdje se nalazi koje slovo te kojim ga prstom treba pritisnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je da tipkanje štedi vrijeme jer njime pišemo brže nego rukom. Kada postanu vješta, ono djeci dopušta pisanje brzinom misli, što s pisanjem rukom nije slučaj. Ako se služi alatom za provjeru pravopisa, dijete će također imati koristi jer će, nakon što mu program nekoliko puta podcrta i ponudi pravilan oblik pogrešno napisane riječi, naučiti ispravan oblik.

Imajte ipak na umu da tipkanje ne bude jedini način na koji dijete piše. Znamo da su se i u neke hrvatske škole eksperimentalno uveli iPadi pa pazite da vam dijete, zatrpano gomilom tehnoloških spravica, ipak nauči pisati pisana slova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara