Zašto su maleni Nizozemci najsretnija djeca na svijetu?

Foto: Shutterstock

PREMA ovogodišnjim podacima Unicefa, nizozemska su djeca najsretnija u industrijaliziranom svijetu, odnosno žive u najboljim uvjetima.

Autorica s portala Finding Dutchland piše koji su razlozi i uvjeti zbog koji su tamošnji mališani proglašeni najsretnijima. Neke od tih uvjeta imamo i mi, a nekima možemo težiti kako bismo se i naša djeca i mi osjećali bolje.

1. Nizozemski su roditelji među najsretnijim ljudima na svijetu

Nije iznenađujuće sretnija djeca imaju i sretne roditelje. U UN-ovom Svjetskom izvješću o sreći, Nizozemci zauzimaju visoko četvrto mjesto na top-listi najsretnijih ljudi svijeta. Sreća se danas smatra indikatorom društvenoga progresa i o njoj se ozbiljno razgovara.

2. Nizozemske majke nisu depresivne


Nizozemska psihologinja i novinarka Ellen de Bruin ranije je objavila knjigu Nizozemske ne padaju u depresiju u kojoj je istaknula: "Ključ toga fenomena jest osobni izbor. Žene u Nizozemskoj mogu birati životne partnere, vjeru, seksualnost, dopuštena je upotreba lakih droga, dakle, možemo reći, smijemo praktički sve što želimo. Nizozemska je slobodna zemlja".

Glavni razlog njihove sreće vjerojatno je odlična ravnoteža između posla i privatnoga života. Većina Nizozemskih mama (68 posto) radi skraćene poslove (oko 25 sati tjedno). Ranija istraživanja u SAD-u pokazala su da većina majki (65 posto) želi raditi na pola radnoga vremena, samo devet posto cijelo radno vrijeme, a 26 posto ih želi ostati doma.

3. Očevi imaju ravnopravniju ulogu u odgoju djece

Nizozemski očevi nerijetko također rade na pola radnoga vremena kako bi se brinuli o djeci. Moguće je zgusnuti poslovni raspored te uzeti jedan radni dan tjedno za tzv. papa dag, tj. tatin dan. Trećina muškaraca također radi na pola radnoga vremena.

4. Djeca ne trpe pritisak u školi i nisu pod velikim stresom

Maleni Nizozemci imaju vrlo malo domaće zadaće, ili je nemaju uopće. Stoga im ostaje mnogo vremena za igru nakon škole. Do 12. ih se godine potiče da uživaju u učenju, nakon čega rješavaju testove inteligencije kojima ih se usmjerava u daljnje školovanje, pa i buduće zanimanje. Nema prijamnih ispita pa tako ni kompetitivnih upisa na fakultete. Naglasak se stavlja na učenje kao takvo, a ne na akademski uspjeh.

5. Često jedu slatkiše


Tamošnja djeca često jedu slatkiše, ali su vrlo umjerena. Imaju neobičnu naviku da će, ako pred njih stavite paket neke slastice, biti zadovoljni samo s malom količinom, iako im nitko ne brani uživanje u slatkom.

6. Imaju pravo izražavati svoje mišljenje

Tamošnju se djecu i vidi i čuje. Otkad nauče formulirati rečenice, izražavaju mišljenje koje roditelji uvažavaju.

7. Baka ima veliku ulogu


Na igralištima vrlo često možete vidjeti bake i unuke. Tamošnje bake ponosno čuvaju i provode vrijeme sa svojim unučićima te imaju veliku ulogu u njihovim životima. Uobičajeno je da baka na jedan dan preuzme unuke kako bi se roditelji odmorili, a i djeca uživaju u društvu voljene osobe koja za njih ima mnogo strpljenja i vremena.

8. Država financijski pomaže obiteljima

Podizanje djece nije jeftino. Usprkos ekonomskim krizama i raznim rezovima, nizozemske obitelji još uvijek dobivaju nekoliko različitih doplataka i poticaja za djecu, kao i porezne olakšice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara