Kako se brzo i bezbolno rastati od dude varalice?

Foto: Shutterstock

MNOGIM klincima je duda, pored maminog zagrljaja, najljepša utjeha. Ona smiruje, tješi baš svaki put, a može biti i igračka. Ipak, jednom se moramo oprostiti od dude. Kako to učiniti sa što manje stresa?

Stomatolog je rekao da se djetetovi zubići iskrivljuju, dijete ne govori kako treba i ima crvenilo oko ustiju zbog dude? Zaključili ste da je krajnje vrijeme da se odviknete od dude? No, vaše maleno to nije zaključilo? Upotrijebite maštu i pripremite uvjerljivu priču.

PRIPREMA TERENA

Ne kupujte nove dude. Stare ili izgubljene dude ne trebate nadomještati novima. Tako ćete imati sve manje duda u kući i dijete će shvatiti da vrijeme duda neće zauvijek potrajati.
Dajte djetetu dudu samo u određenim trenucima u danu primjerice pred spavanje ili kad je bolesno.

Kad dijete zatraži dudu, pokušajte mu odvratiti pozornost od dude pomoću plišane igračke ili gumenog koluta za zubiće.

DUDA "PA-PA" PRIJEDLOZI

Odrežite komadiće dude


Uživanje u dudi neće biti kao prije ako svaki treći dan odrežete mali komadić gume dude škarama. U jednom trenutku će duda biti tako kratka i neugodna za sisanje da će dijete samo baciti dudu u koš za smeće.

Vila Duda stiže

Ispričajte djetetu priču kako stiže Vila Duda koja će sakuplja dude od velike djece da bi ih mogla podijeliti malim bebama kojima su dude neophodne. Neka dijete prije spavanja svoje dude ritualno posloži u jednu kutiju koja će ostati za Vilu da je pokupi, a ujutro neka na tom mjestu dijete nađe darak.

Polagano opraštanje od dude

Za početak dogovorite s djetetom da duda treba dnevni odmor jer radi bez prestanka i danju i noću. Polegnite dudu u krevet i nemojte je buditi po danu. Dijete će vjerojatno prihvatiti vrijeme bez dude tijekom dana. Nastavi li tražiti dudu za noć, nakon nekog vremena ponovno napravite korak koji će dijete "pogurati" da zaboravi na dudu. Primjerice zamotajte dudu u papir i poklonite je bebi koja se rodila u susjedstvu jer njoj je duda sada puno potrebnija nego vašem djetetu.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara